Nem luxus a vitorlázás a Balatonon

2021.08.15. 10:13

Családdal vagy egyedül: Elérhető élmény a jachtozás a magyar tengeren

Sokan vannak azok, akik mindig szerették volna megtapasztalni a vitorlázás élményét, de attól tartanak, hogy képesítés vagy vízi jártasság nélkül erre nincs lehetőségük. Emellett a mai napig az él a köztudatban, hogy ez a program a méregdrága kategóriába tartozik, átlagos fizetésből nem lehet megfizetni. A közhiedelemmel ellentétben pedig nem csak a gazdagok szórakozása a vitorlázás.

Sperling Krisztina

Vízi élet

Ugyan továbbra sem tartozik az olcsó kikapcsolódási formák közé a vitorlázás, azért nem megfizethetetlen és biztosan felejthetetlen élmény. Ma már számtalan lehetőségből válogathatnak mindazok, akik vízre szállnának. Kis, tőkesúly nélküli vitorlás hajóval bárki nekivághat a vitorlázásnak. Ehhez nem kell hajóvezetői engedély. Ilyeneket sok strandon is lehet bérelni. Érdemes azonban néhány órás képzésen részt venni az alapok elsajátításához. Oktatók szerint a legegyszerűbb, egytestű hajók tökéletesek arra, hogy megtapasztaljuk a szél természetét.

Családdal, barátokkal

Majdnem minden nagyobb balatoni kikötőben lehet bérelni hajót kapitánnyal együtt, a néhány órás kiruccanástól kezdve akár több napra is. A Balatonon a vitorlások maximum 12 fősek lehetnek. Jellemzően hat-nyolc fős társaságokat várnak ezekre a vitorlásokra, ám találni olyan kisebb befogadóképességű, négyfős hajókat is, amelyeket kifejezetten két embernek ajánlanak romantikus túrára. Képzeljünk csak el egy lánykérést a Balaton közepén. Kell ennél több?

Az elő- és utószezonban nagyjából 10–15 ezer, főszezonban 15–17 ezer forintot kell fizetni óránként a vitorlázás élményéért utasonként. Jellemző, hogy azoknak, akik igénybe vennék, maguknak kell megszervezniük a társaságot. A hajók létszámtól függetlenül ugyanannyiba kerülnek.

Szólóban is lehet

Azoknak sem kell lemondaniuk arról, hogy belekóstoljanak abba, milyen az élet a vízen, akik egyedül vágnának neki a nagy kalandnak.

Szabó Krisztán gyerekkorában kezdett vitorlázni. A családdal béreltek rendszeresen hajót. Lassan négy éve kezdett el azzal foglalkozni, hogy maga is utasokat vigyen a vízre a Piccadilly névre keresztelt, 31 lábas, tízfős vitorlásán. Elmondta: ő nem azt az üzleti modellt választotta, hogy csak egyetlen konkrét társaságnak legyen lehetősége bérelni a hajót. Azon kevesek közé tartozik, akik a hajóutat hirdetik meg, s erre akár egyedül, akár párban is lehet jelentkezni. Ennek ára teljes napra 20 ezer forint fejenként. Ha pedig valaki több napot is eltöltene a hajón, még a szállás költségét is megspórolja.

Napozás vagy kormányzás

– Ezzel a hajóval minden időben ki lehet hajózni. Jól kifújt szélben is – amit viharos szélnek szoktak mondani – biztonságosan ki lehet vitorlázni. Az utasok döntik el, hogy vállalják-e, valamint kapitányként nekem kell pontosan felmérnem, hogy ők mit bírnak – válaszolta Szabó Krisztián arra a kérdésünkre, hogy milyen időjárás kell a vitorlázáshoz.

Arról pedig, hogy mit lehet a hajón csinálni, elmondta, hogy érdeklődésének megfelelően mindenki megtalálhatja a számítását. Lehet egyszerűen csak élvezni a vizet, a napsütést, a szelet, de hogy valóban ízelítőt kaphasson a vitorlázásból az utas, beállhat „matróznak” is a fedélzeten.

– Szeretek magyarázni, ezért ha valakit az érdekel, szívesen megtanítom a csomókat, húzhat vitorlát, dobhat horgonyt. A kormányzást is szívesen át- adom, a ki- és beállás kivételével – mesélte a kapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában