Rekorder keverék

2021.07.27. 19:07

Suzyval, a keverék kutyussal állított fel magyar rekordot a soproni Locsmándi Anita

A kutyának első próbálkozásra sikerült végrehajtania a trükköt.

Papp Fanni

Locsmándi Anita mindig is szerette volna bebizonyítani, hogy a keverék kutyák éppen annyit érnek, mint fajtatiszta társaik. Anita és Suzy nevű kutyája közösen állítottak fel magyar rekordot és ezzel együtt hajtottak végre egy Guinness-rekord-kísérletet is. A rekorder trükk abból állt, hogy az ötéves Suzy tíz karikát helyezett fel meghatározott időn belül egy tüskére, de a gyakorlat végzése közben számtalan kritériumnak is meg kellett felelnie. A tüskét pontosan 1,2 méterre helyezték el a gazditól, aki innen dobálta a karikákat.

– A célunk az volt, hogy másfél perc alatt teljesítsük a feladatot. Suzynak első próbálkozásra sikerült negyvenöt másodperc alatt végrehajtania, ráadásul úgy, hogy közben nem volt jutalmazás. Mérhetetlenül büszke voltam rá – számolt be Locsmándi Anita, aki azt szerette volna ezzel a kísérlettel bebizonyítani, hogy a keverék kutyusok ugyanúgy képesek bármit megtanulni, mint fajtatiszta társaik.

A rendkívüli eredmény azt bizonyítja, hogy az állatbarátok akár komolyabb céllal is kereshetnek kiskedvencet menhelyekről és nyugodt szívvel fogadhatják örökbe a magukra hagyott, gazdátlan kutyákat.

– Azt tapasztaltam, hogy a keverékeket sokszor megbélyegzik, főleg a feketéket. Szeretném ezt az előítéletet megcáfolni és felhívni az emberek figyelmét, hogy ők is megérdemelnek egy esélyt – tette hozzá Anita.

A rekorder kutya sem úgy került Anitához, hogy sok-sok trükköt ismert volna. Együtt, a közös szórakozás és időtöltés érdekében kezdtek el tanulni, és Suzy mára már száz trükk végrehajtására képes. Ezek a trükkök főleg egy-egy alapparancsból állnak és kreatív módon továbbfejlesztettek. A legtöbb feladat egymásra épül, és egyre nehezebbek.

– Kezdő gazdi voltam, amikor az izgága kölyök hozzám szegődött. Kezdetben mindennel próbálkoztam, hogy lefárasszam őt. Sokat játszottunk és sétáltunk, de sosem éreztem, hogy kellőképpen elfáradt volna. Idővel jöttem rá, hogy a legnagyobb örömöt az okozza mindkettőnknek, ha trükköket tanítok neki – fejtette ki. Hozzátette, a legnagyobb kihívást Suzy számára nem az egyes trükkök elsajátítása jelentette, hanem inkább a tanulási módszeré.

– Nem gyakorlok vele sokat, napi háromszor 5–10 percet. A kutyákkal nem szabad hosszasan gyakoroltatni, ha azt szeretnénk, hogy megmaradjon a munka öröme, hiszen a gyakorlás fárasztja őket mentálisan – mondta. Anita azt is elárulta, hogy már készülnek a következő rekordkísérletre, amit az elkövetkezendő hónapokban szeretnének felállítani, de hogy a trükk mi lesz, egyelőre még titok maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában