Magyar tenger

2021.07.25. 05:58

Mutatjuk a balatoni strandot, amelyet a legjobbnak választottak idén – fotók

A Balatoni Szövetség tagjainak naplójában kevés szabad hely maradt az utóbbi hetekben: rekordszámban neveztek ugyanis a fürdők a 2021-es a Kék Hullám Zászló strandversenyre. Az értékelő csapatok különdíjjal is jutalmazták a járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandokat (a balatonföldvári Keletit, a vonyarcvashegyi Lidót és a balatongyöröki fürdőt) a magyar tengernél.

Szeghalmi Balázs

Civilek teszteltek

„Az elmúlt évekhez hasonlóan egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, így jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát. A legjobbak ötcsillagos zászlót kaptak” – kezdte Fabacsovicsné Kovács Krisztina.

A Balatoni Szövetség titkára hozzátette: a Kék Hullám Zászló strandminősítést 2004 óta, immár 18. alkalommal hirdette meg az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő civil szervezet. A június 21-én indult bejárásokon a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai is részt vettek a „helyszíneléseken”.

Csopak a strandteszt nyertese

A teszt során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok kulturáltságát és tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet fejlettségét a meder állapotával együtt, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szolgáltatásokat és a strandi vendéglátóhelyek kínálatát is – az utóbbinál fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az étel-ital választékot is.

Az idei strandminősítő verseny győztese a legtöbb pontszámot elérő csopaki strand lett. A Győr-Moson-Sopron megyei nyaralók körében is népszerű fürdő az elmúlt években megszakítás nélkül a legjobb balatoni strandok között zárta a megmérettetést.

Új belépők az elitklubban

Idén nyáron huszonnégy strand érdemelte ki az öt csillagot. Ez héttel több fürdőt jelent, mint egy éve, igaz, idén jóval többen neveztek a szakmai tesztre. A legjobbak klubjában új belépő az ábrahámhegyi községi strand, a balatonfüredi Széchenyi fürdő, a badacsonytomaji strand, a balatonakali Mandulavirág strand, a balatonlellei Napfény strand, a fonyódi Panoráma strand és a zánkai községi strand. A feljutók többsége korábban is nevezett, ám három vagy négy csillagnál többet nem érdemelt ki mostanáig.

Nem minden a pénz

„Fontos hangsúlyozni, hogy a bejárások során árakat, ár-érték arányt nem vizsgálunk. Ennek azért van jelentősége, mert olyan szabadstrandok is kerültek a legjobbak közé, amelyeken nem kell belépőt váltani. Nem minden múlik az anyagi ráfordításon, a strand büdzséjét odafigyeléssel, igényes hozzáállással igenis lehet kompenzálni” – tudtuk meg Fabacsovicsné Kovács Krisztinától.

Újabb hárommilliárd forint strandfejlesztésre

„Folytatódik a strandfejlesztő program. Az eddigi négy ütemben, 11,5 milliárd forint támogatással 114 strandfejlesztés zárult le hazánk természetes fürdőhelyein. Az újabb, ötödik ütemben további hárommilliárd forint fordítható modernizációra” – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója, Juhász Szabolcs Balatonfenyvesen, a Kék Hullám Zászlók átadásán.

5 csillagos strandok

Balatonederics Zöld Hullám strand

Csopak Községi strand

Balatonfüred Széchenyi Strandfürdő

Zamárdi Nagy strand

Gyenesdiás Lido strand

Gyenesdiás Diási Játékstrand

Alsóörs Községi strand

Badacsonytomaj Badacsony strand

Zánka Községi strand

Balatonszárszó Központi strand

Szigliget Községi strand

Balatonfüred Kisfaludy strand

Balatonfüred Esterházy strand

Balatonboglár Platán strand

Balatonberény Községi strand

Balatonakali Mandulavirág strand

Balatongyörök Községi strand

Balatonalmádi Wesselényi strand

Keszthely Városi strand

Vonyarcvashegy Lido strand

Fonyód Panoráma strand

Balatonlelle Napfény strand

Ábrahámhegy Községi strand

Balatonföldvár Keleti strand

4 csillagos strandok

Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand

Balatonfűzfő Tobruk strand

Keszthely Libás strand

Keszthely Helikon strand

Örvényes Legisly Beach

Balatonfenyves Alsó strand

Balatonfenyves Csalogány strand

Fonyód Bélatelepi strand

Balatonföldvár Nyugati strand

Balatonudvari Községi strand

Balatonudvari Fövenyesi strand

Révfülöp Szigeti strand

Révfülöp Császtai strand

Badacsonytomaj Városi strand

Révfülöp Napfény strand

Balatonberény Berény Naturista strand

3 csillagos strandok

Fonyód Városi strand

Siófok Nagystrand

Balatonalmádi Káptalanfüredi strand

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában