Sokan főznek be

2021.07.08. 12:21

Kisalföld krajcár: dunszt alatt a természet aranya

Minden évben, amikor eljön a nagy gyümölcsszezon, rotyogó, édeskés illat tölti meg a konyhákat. A háziasszonyok egymás után készítik a szörpöket, lekvárokat, amelyek a gyümölcsszegény időszakban igazi kincsként állnak a kamrákban. Vajon a jelenlegi árak mellett megéri, ha magunk készítjük a télire szánt finomságokat?

Simon Judit

A Kisalföld Krajcár jelentkezői közül sokan meséltek már arról, hogy az otthon készített befőttekkel, lekvárokkal milyen könnyen spórolhatnak. A kamrában sorakozó befőttesüvegek jól jönnek, amikor nincs friss gyümölcs, de akad olyan is, aki inkább a paprikát, uborkát teszi dunszt alá, hogy ne maradjon vitamin nélkül. Ez persze nemcsak időbeli, de anyagi és energiabefektetést is igényel.

A nagyi titka

Horváthné Kiss Zsuzsanna koroncói nagymamaként mindig készít valami finomságot. Mivel nagy a család, minden hónapban van olyan alkalom, amikor együtt ünnepelhetnek. Ilyenkor pedig előkerül a „titkos receptből készült” lekváros piskóta, rétes és a házi szörpök is. A kamrában mindig van egy üveg házi menta-, citromfű-, fenyőrügy-, bodza-, levendula- vagy fügeszörp. A sütemények elmaradhatatlan hozzávalója a ribizli- és a meggylekvár, de a nagy kedvenc a sárgabarack.

– Amit tudok, azt a kertben magam termelem meg, vagy a rokonoktól kapom. Piacon nagyon ritkán veszek gyümölcsöt befőzéshez, sokkal inkább a Szedd magad! mozgalomban szedünk hozzávalókat. Kis tételben, munka mellett készítem el a szörpjeimet és a lekvárokat, akkor sem sokat, csak nagyjából 5–6 litert.

Mennyi az annyi?

A szezonális gyümölcsök ára a tavalyihoz képest két-háromszorosára nőtt. A sárgabarackért, ami a befőzések nagy kedvence, 1400–1500 forintot is elkérhetnek a piacokon. Zsuzsanna is ezért döntött úgy, hogy az alapanyag-beszerzést nem hagyja a szezonra, még előtte beszerzi, sőt, a cukrot is akkor veszi meg, amikor az akciósan kapható a nagyobb áruházakban. Az előre tervezés nem árt, mert ha elkészíti a család kedvenceit, akkor a szörpökből általában 3 literbe másfél kilogramm cukrot tesz, míg a lekvárnál 1 kiló gyümölcshöz nagyjából fél kilo- gramm cukrot számol.

– Úgy vélem, megéri befőzni, mert így a saját ízlésemnek megfelelően készül el, mindenféle adalék nélkül és olyan állagú lesz, amivel a süteményt is könnyebben készítem. Az én titkom, hogy sokáig főzöm a lekvárt, így kevesebb cukor kell bele és hosszabb ideig eláll. A család nagy kedvence a sárgabarack, de azt nem minden évben készítek, mert ritka, hogy jó termés van belőle. Ráadásul a piacon kapható barack nagyon drága lekvárnak.

A kassza másik oldalán

Bujáki-Korsós Rita szintén azok táborát erősíti, akik szerint érdemes befőzni, még a változó árak mellett is. Kertjében megterem minden, amiből ínycsiklandó lekvárokat, savanyúságokat készíthet családjának, és ha marad, akkor bizony meg tudja tölteni a családi kasszát is. Évekkel ezelőtt úgy döntött, elég volt a bolti csalamádéból, a baracklekvárból, ő maga fogja elkészíteni a finomságokat.

– Őstermelőként készítem el a termékeimet, amelyek ugyan nem olyan nagy mennyiségben készülnek, hogy piacokra vagy akár kirakodóvásárokra menjek velük, de sokan járnak hozzám, hogy vásároljanak.

Elmondása szerint a boltokban olcsóbban lehet megvenni a különböző befőzött termékeket, de ennek az az oka, hogy ipari mennyiségben készítik és néha az elkészült termékek minősége nem a legjobb. A nála vásárolható baracklekvár 800 forintba kerül egy üveggel, azonban a vásárló biztos lehet benne, hogy megfelelő minőségű, vegyszermentes terméket kaphat készhez.

– A vásárláskor sokkal inkább a készítő idejét vesszük meg és azt az energiát, amivel előkészítette a főzés munkálatait. Tény, van olyan termék, amit egyszerűbb, ha megveszünk a boltban, de úgy gondolom, jobb, ha inkább magunk készítjük a befőtteket, savanyúságokat és a lekvárokat, mert ezzel biztosra mehetünk, hogy jó vásárt csinálunk, ami az egészségünknek is jót tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában