Szent Ignác ünneplése

2021.07.31. 06:59

Hétvégi séták Győrben – Megtalálni Istent mindenben

Csobayné Pintér Éva

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Győr történelmi belvárosának meghatározó, központi helye az egykori piactér, ami 1860 óta Széchenyi István nevét viseli. A teret szépen felújított barokk műemlék épületek veszik körül, melyek a város régmúltjáról mesélnek. Az épületek látványos részleteit jól ismerik a győriek, hiszen számos esemény alkalmával időzünk a téren, sőt, egyes rendezvények a patinás épületeket használják a város fesztiválprogramjainak díszleteként. A teraszokon üldögélők figyelmét a teret uraló bencés épületegyüttes, a templom megújult tornyai, a harangok hangja vonja magára. Szinte minden adott a mediterrán hangulathoz.

Városunk páratlanul értékes barokk ékszerdoboza a Szent Ignáchoz szentelt templom, amely a hazai barokk templomépítészet kiemelkedő alkotása, betölti a tér déli oldalát. A templom díszített kapuja volt múlt heti feladványunk, ezért sétálunk most a Széchenyi téren.

Máig nem kapta meg a szentséget

Az épületet ugyan 1641-ben használatba vették a jezsuiták, ahogy ezt a kőkeretes főkapu ornamentika díszítéssel körülvett felirata hírül adja – D.O.M. B.M.V. S. IGNATIO SOC. IESV FVND. MDCXLI –, de igazi felszentelése a mai napig sem történt meg.

Lovagból lett rendalapító

A Szent Ignác-templom a hazai barokk templomépítészet kiemelkedő alkotása, amely az építtető jezsuita rend 1773-ban történt feloszlatása után változatlan állapotban maradt fenn.

A Jézus Társasága (közismert nevén a jezsuita rend) világszerte elterjedt római katolikus szerzetesrend. A rend alapítója Ignác, eredeti nevén Iñigo López de Loyola, 1491-ben született egy baszk nemesi család sarjaként. A spanyol király felhívására hadba indult mint lovag. Életrajzírói szerint a későbbi szerzetes fiatal korában a katonáskodás mellett a világi örömöket sem vetette meg, és a harcmező veszélyei mellett az udvarlásban és a mulatozásban is nagy kedvét lelte. 1521 pünkösdvasárnapján azonban Pamplona várának védelmében súlyosan megsebesült és ez teljesen megváltoztatta életét.

Gyógyulása közben tapasztalt látomásai arra sarkallták, hogy felhagyjon korábbi életformájával. Az aszkézis felé fordult és arra vágyott, hogy Isten igéjét terjessze a hitetlenek között. Zarándokútjait és párizsi tanulmányait követően hét barátjával – köztük Xavéri Szent Ferenccel – létrehozott egy vallásos közösséget, ez lett a későbbi jezsuita rend alapja.

III. Pál pápa 1540 szeptemberében fogadta el az Ignác által írt regulát – rendi szabályzatot –, ezzel hivatalosan is megalakult a Jézus Társaság. Jelentős térítőmunkát végeztek a világban az ellenreformáció idején. Loyolai Ignác 1556 júliusában bekövetkezett halálakor a Jézus Társasága már több mint 1000 taggal büszkélkedhetett, akik a világ négy kontinensén hirdették az igét és építették tovább a jezsuita rend hálózatát.

A megtérés ünnepe

A feladvány aktualitását Loyolai Szent Ignác halálának évfordulója adja. A szerzetes, a rend alapítója 465 évvel ezelőtt, 1556. július 31-én hunyt el. Az ellenreformáció vallási küzdelmeinek és a katolicizmus megújulásának egyik meghatározó alakja volt. A mai nap az ő ünnepe, egyúttal a győri bencés templom búcsúja.

Ebben az évben azonban még nagyobb hangsúlyt kapott Szent Ignác ünneplése. A rendalapító megtérésének 500. évfordulóján a Jézus Társasága Szent Ignác-esztendőt hirdetett. Az eseménysorozat 2021. május 20-án kezdődött és egy év múlva, 2022. július 31-én ér véget. Megemlékeznek az első jezsuita, valamint társa, Xavéri Ferenc – 1622. március 12-én történt – szentté avatásának 400. évfordulójáról is. A magyar jezsuita rendtartomány az esztendő mottójául a Szent Ignác lelkiségében gyökerező mondatot választotta: „Megtalálni Istent mindenben”.

Noha 1802 óta a győri bencések kezelésében van a templom, a rendház, a patika és a gimnázium is, Loyolai Szent Ignác a templom homlokzatán, főoltárképén és a szerzetesi ebédlőben ábrázolva is velük maradt.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában