Győr 750

2021.07.03. 07:00

Hétvégi séták Győrben – Fiatalság, bolondság

Mai sétánkon induljunk el abba a városrészbe a Belvárosból, amelyik a Mosoni-Duna bal partján fekszik, földrajzilag a Szigetközhöz tartozik és 1905-ben csatolták Győrhöz.

Csobayné Pintér Éva

Varga Imre, aki eredeti szakmája szerint repülőmérnök, mindig készült arra, hogy egy repülőszobrot alkosson.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Noha egykori „Gúnárváros” elnevezése beivódott a köztudatba, ma már városunk egyik dinamikusan fejlődő területe Révfalu. A városrész meghatározó része a Széchenyi István Egyetem épületegyüttese. A campus területén több köztéri szobor is található.

Az alkotó elképzelése győzött

1979-ben készült az egyetem és Győr meghatározó művészi jelképének tartott Sárkányrepülő Ikarosz-szobor. Jelenlegi helyére 2010. november 8-án helyezték vissza. A több méter magas zalahalápi bazalttalapzat az épületek és a Hédervári út közötti kis parkban áll azóta. Noha a szobor elhelyezése és tájolása több ellenkezést, megjegyzést váltott ki, végül az alkotó elképzelése győzött: aki repülni akar, nem a házak felé, hanem a szabad légtér irányába keresi az utat. Nagy problémát jelentett szilárd, biztonságos elhelyezése, hogy a szobor stabilitása minden körülmények között biztosított legyen.

Alkotója a Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, a nemzet művésze, Varga Imre (1923–2019), hazánk egyik legismertebb köztéri szobrásza. A Képzőművészeti Főiskolán Pátzay Pál és Mikus Sándor tanítványaként diplomázott 1956-ban.

Varga Imre, aki eredeti szakmája szerint repülőmérnök, mindig készült arra, hogy egy repülőszobrot alkosson.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Örök érvényű a mondanivalója

Monumentális szoborkompozícióival hazai és külföldi tereken, templomokban és középületekben találkozhatunk. Ez a szobor az embernek a repüléssel kapcsolatos örök vágyát fejezi ki. Az ókori mitológiai történet örök érvényűsége ihlette meg, amikor elkészítette ezt a szobrot, melynek részlete volt heti feladványunk.

Az ókorban és a középkorban az ember számára még megmagyarázhatatlan, félelmetesnek tűnő természeti jelenségeket, mint például a repülést, születést, vihart, földrengést vagy a halált emberfeletti, isteni képességekkel rendelkező hősök történeteivel, mítoszokkal jelenítették meg. Itt is a mitológia a szereplő és örök érvényű a mondanivalója.

Személyes indíttatás

A művész azt a pillanatot örökítette meg, amikor Ikarosz ezúttal egy sárkányrepülővel rugaszkodik neki a levegőnek. Érdekes a művész személyes indíttatása a szoborral kapcsolatosan. Eredeti szakmája szerint ugyanis repülőmérnök. Mindig készült arra, hogy egy repülőszobrot alkosson. A sárkányrepülő pedig a siklórepülő légi járművek egy típusa. Két fajtája van, a vitorlázó sárkányrepülő és a motoros sárkányrepülő.

A mű szobor jellegéből adódóan körplasztika, mindegyik oldaláról nézve esztétikai élményt nyújt. Megformálásában az ókori görög szobrokra emlékeztető klasszikus formát, testarányokat alkalmazza, ám a lesimított és gondosan kimunkált felületek helyett meghagyja az anyag, a hegesztés durva nyomait. Nemcsak az egyetem és az itt zajló képzés jelképe, hanem a mérnöki precizitás mintaképe. A szobor szárnyain a rések ugyanis attól óvják, nehogy egy nagyobb szél valóban felkapja Ikaroszt.

Iuventus, ventus

Ikarosz a lázadás, a szófogadatlanság, a kíváncsiság megtestesítője. A görög monda szerint apjával, Daidalosszal viasszal összeragasztott szárnyakon repülve akart menekülni Krétából. Apja intelme ellenére azonban Ikarosz olyan közel repült a naphoz, hogy a viasz megolvadt és ő a tengerbe zuhanva meghalt. Lám, a vakmerőség, az ifjúi hév, a kellő megfontoltság hiánya tragédia okozója lehet.

A történet igaz a latin mondás szerint is, iuventus, ventus – fiatalság, bolondság.

A szobor tehát többértelmű lehet. Egyrészt valóban találó Ikarosz ábrázolása az egyetem épülete mellett, az ifjúság szárnyalni vágyásának, a jövőbe mutatásnak a jelképeként. Végül is az ifjúság olyan, mint a szél, repülni akar. Másrészt az embereknek örök vágya a repülés. Vagy az elérhetetlen hajszolása, ami minden kockázatot megér?

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában