Venni vagy bérelni?

2021.07.28. 07:06

Győr-Moson-Sopron megyében is megkezdődött az egyetemisták lakásvadászata

Az egyetemisták hatással vannak az albérletpiacra. A fiatalok egyaránt keresik a megvásárolható lakásokat és az albérleteket. A folyamatosan növekvő kereslet egyelőre nem emelte az árakat megyénkben az albérletpiacon. Körképünkben annak jártunk utána, milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak térségünkben.

Ollári Gergely

Győrben az egyetemisták elsősorban a garzonlakásokat keresik és nappali plusz egy szobás lakásokra vadásznak. Vannak keresettebb városrészek, ezek az egyetemek szomszédságában találhatók: a belváros, Révfalu, Víziváros és Sziget egyetemhez közeli részén.

– Ha nem találnak albérletet az intézményhez közel, a kicsit távolabbi lakásokat célozzák meg. Az árak nem változtak az utóbbi hónapokban, 75–120 ezer forint között mozognak a kis lakások havi bérleti díjai, állapot, felszereltség, használati funkció, méret függvényében – tudtuk meg Balogh Ádámtól, az Ingatlan 4 You Kft. tanácsadójától.

Tapasztalata szerint a fiatalok inkább közösen keresnek és vesznek ki albérletet – akár négyen, öten – és nagyobb lakásokat választanak. A bérlők 160–200 ezer forintot is elkérnek a többszobás ingatlanokért. Folyamatos a kereslet a városban, augusztus végéig az egyetemisták is a piacon vannak.

– Volt kereslet lakásvásárlásra is az utóbbi időben. Általában a 16–20 millió forintos otthonokat keresik. Nemrég egy szülő vásárolt egyetemista gyerekének, részben hitelből. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy sokkal biztonságosabb és jobb a lakásvásárlás, mint egy albérlet, ráadásul az egyetemi évek után az ingatlant hasonló áron tudják majd eladni a piacon – mondta el lapunknak Bubla Zoltán ingatlanszakértő.

A szakember szerint Mosonmagyaróvár és Sopron térségében a vásárlók mellett a bérlők is egyre többen vannak. Nagyobb részük munka miatt érkezik, az albérletkeresők 15–20 százaléka tanul felsőoktatásban.

– Az egyetemisták leggyakrabban közösen mennek albérletbe, és együtt fizetik a költségeket. Ha hárman-négyen összefognak, akkor sokkal könnyebb a 100–130 ezer forintos albérlet kiválasztása – fogalmazott az ingatlanszakértő.

A térségben a bérbeadók ilyenkor kihasználják, hogy kezdődik a szemeszter, kismértékben emelkedtek az árak. A szakértő szerint elsősorban a 40–60 négyzetméteres albérleteket keresik a fiatalok. Ezek ára Mosonmagyaróvár és Sopron térségében 90–130 ezer forint között mozog. A legtöbben a külön konyhájú, két külön szobás lakást keresik. A bérbeadók rugalmasak a felsőoktatásban tanulókkal, hisz ők 4–5 évig biztos albérlőnek számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában