Gyász

2021.07.03. 04:55

Elment a győri Életrevalók egyik tagja – Futással őrzik Laci emlékét

A járvány idején elhunyt Benei László, a győri Életrevalók egyik tagja. A mozgáskorlátozott férfi élete több mint felét kerekesszékben töltötte. Súlyos balesete után mégis példát mutatott, motiválta ép embertársait. Lacira most barátai emlékeznek, akikkel kánikulában, hóban-fagyban, szinte minden hétvégén együtt sportolt.

Szeghalmi Balázs

20201028 Győr A győri egyetemi oktató és mozgáskorlátozott barátja közös futásai Képen: B-J Benei László mozgáskorlátozott és Kozma Szabolcs gyógypedagógus, a Pannonhalmi Pedagógiai Szakszolgálat vezetője Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A győri Életrevalókkal tavaly ősszel közöltünk riportot. Benei László és Kozma Szabolcs tele volt tervekkel, az idei fő céljuknak azt találták ki, hogy végigmennek a Győr–Pannonhalma bringaúton. Ezzel az ötlettel is egyedül maradt Szabolcs; Laci az égi sportpályákról szurkol majd barátjának.

Életszeretet, humor

„A halála előtt másfél-két héttel beszéltem Lacival utoljára, akkor már hónapok óta kórházban feküdt. Ahogy soha életében, akkor sem panaszkodott. Annyit mondott, hogy kicsit fáj a keze, de ne aggódjunk, rendbe jön. Nem így történt” – kezdte Kanna Eszter, aki gyakran görkorcsolyázott a Mosoni-Duna melletti töltésen a győri Életrevalókkal és több, mozgáskorlátozottaknak szervezett rendezvényre is Lacival tartott.

„Voltunk kerekesszékes táborban a Balatonon, Laci kísérőjeként vettem részt, de mellette ez inkább edzőtábor volt nekem. Az életszeretetével, az energiájával képes volt minden gondon átlépni, meg a humorával. A töltésen sokat pacsizott futókkal. Amikor egy szép nővel csapta össze a kezét, csak annyit mondott: »megvan ám a telefonszáma is«” – hallottuk.

Pillanatkép tavaly őszről: Laci és Szabolcs közös edzése a Mosoni-Duna partján. A győri Életrevalók tele voltak tervekkel, ám a sors közbeszólt. Fotó: Nagy Gábor

Közösségben lenni

„Ez a jó értelemben vett csibészség sokszor csalt mosolyt az arcunkra. Tavaly ősszel Esztert is megtréfáltuk, aki kicsit késett az edzésről. Láttuk, hogy közeleg, de a görkorcsolyáját még nem vette fel. »Csináljuk egy jó kis fogócskát« – javasolta Laci, mire tempósan elkezdett tekerni. Végül Győrújfalunál ért utol bennünket Eszter” – említett egy újabb közös történetet Kozma Szabolcs.

Benei László a futás mellett kosárlabdázott, íjászkodott, saját kézi váltós kocsijával ralin is részt vett. Mozgáskorlátozott sorstársait mindig biztatta, hogy mozogjanak minél többet, mozduljanak ki, töltsék közösségben az időt. Az elektromos kerekesszékektől megtartotta a két lépés távolságot, ahogy fogalmazott: „Ha csak a joystickot nyomkodod, a jó izmaid is gyengülnek.”

Kozma Szabolcs, Kanna Eszter és Sinkó Sándor (b–j) őrzik barátjuk, Benei László emlékét, s több közösségi futást szerveznek a győri mozgáskorlátozott férfi tiszteletére. Fotó: Nagy Gábor

Nem felejtik Lacit

„Visszük tovább Laci szellemiségét. A Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének több tagját meghívtuk már a töltésre, élvezik a közös mozgásokat. Ezenkívül 2021 km-t teljesítünk Laci tiszteletére. Ez még közös vállalásunk tavaly év végéről, a magyar Speciális Olimpiai Mozgalmat támogattuk volna így. Hogy pótoljuk Laci kilométereit, Sinkó Sándor győri amatőr futót kértem meg, hogy segítse a jó ügyet. Sasa az első hívó szóra igent mondott, ő is ismerte Lacit, többször lazítottunk együtt a Győr–Lipót futóverseny után” – hallottuk Kozma Szabolcstól.

A Benei László közelgő születésnapja utáni hétvégén (július 18., vasárnap) is futással emlékeznek barátjukra sporttársai. Aki itt a mozgásra voksol – ahogy Laci tette életében –, gyűjtheti a km-eket a győri Életrevalók utolsó közös projektjéhez, a „2021 futáshoz”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában