Balatoni nyár 2021

2021.06.27. 05:18

Vakációs menetrend – Busszal, vonattal Győr-Moson-Sopron megyéből a magyar tengerre

Közösségi közlekedéssel utazó nyaralókat kérdeztünk az idei lehetőségekről és elemezzük is az új vakációs menetrendet. Győrből két óránként indulnak egyenes járatok Balatonfüredre, Sopronból Keszthely és Balatonfüred is elérhető átszállás nélkül, míg a Helikon InterRégió vonatok a kisalföldi megyeszékhelyről többek közt Keszthelyre és Fonyódra viszik a strandolókat.

Szeghalmi Balázs

20210622 Győr Fotó: Csapó Balázs CsB Kisalföld Busszal mennek a Balatonra a Győr vidéki buszállomásról. képen: Balóné Katalin utas

Fotó: CSAPÓ BALÁZS

Kora reggel, vidéki buszpályaudvar, Győr. Bő negyedórával múlt hét óra, a Keszthelyre fél nyolckor induló busz előtt viszonylag hosszú sor kígyózik. Még többen, fiatalok és örökifjak várakoznak a 7:40-kor Balatonfüredre startoló járatra. Utóbbi tán a legjobb győri buszos ajánlat kedvenc tavunk partjára. Írásunkban elemezzük a nyári menetrendet.

Örök szerelmünk a Balaton. Felvételünkön a csopaki strand. Fotó: Veszprémi Napló

„Hangolódhatunk a nyaralásra”

„Kedveljük ezt a reggeli járatot Balatonfüredre. Gyors, tiszta, kényelmes. Nem kell vezetésre figyelni, olvashat, kikapcsolódhat az ember. Hangolódhatunk a nyaralásra” – mondta felszállás előtt Balóné Kati. A szóban forgó járattal 2 óra 25 perc alatt érnek célba az utasok, átszállniuk nem kell.

A Volánbusz évről évre finomítja a június 16-án életbe lépő nyári menetrendjét. „Győrből számos közvetlen buszjárat közlekedik a Balatonhoz, elsősorban a tó északi partjára, Balatonalmádiba és Balatonfüredre. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is naponta indítunk közvetlen járatokat a tó déli partjára is. Így már Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód is elérhető Győrből és a 82-es főút térségéből” – közölte a Volánbusz kommunikációs osztálya.

A legkönnyebben Balatonfüredre utazhatunk; egész nyáron 5 óra 40 perctől, átszállás nélkül, két óránként indulnak járatok az északi part fővárosába. Az utolsó busz este 19:40-kor rajtol Győrből.

Ott jártunkkor kora reggel a Balatonfüredre és a Keszthelyre induló járatra is több tucatnyian várakoztak a győri buszpályaudvaron. Fotó: Csapó Balázs

Sopronból a Balatonra

Győrből a nyári tanszünetben naponta Veszprém, Balatonalmádi, Siófok érintésével Szántódig közlekedő buszjárat idén 20 perccel később, reggel 7 órakor indul, míg a Szántódról délután Győrbe tartó járat közel 1 órával később, 15:35 helyett 16:30-kor szállítja haza a strandolókat. Munkaszüneti napokon 9:40 órakor Veszprém – Siófok – Balatonlelle érintésével Kaposvárig közlekedik busz a kisalföldi megyeszékhelyről.

Sopronból a Sárvár – Sümeg – Hévíz vonalon Keszthelyre napi két járat közlekedik: az egyik kora reggel 5:45-kor, a másik délután 15:35-kor indul. A nyaralók átszállás nélkül, bő három óra alatt „érnek partot”. Ezeken a buszokon a felnőtt jegyért 2520 forintot fizetünk. Ugyancsak népszerű járat a Sopronból naponta 5:40-kor és 14:30-kor induló, Kapuvár – Csorna – Szany – Pápa – Veszprém érintésével Balatonfüredre tartó járat is.

Síneken

Sok éves kihagyást követően idén június közepétől Győrből a Bakonyon át – igaz, buszos átszállással – vonattal is el lehet jutni egyes balatoni településekre. Mivel hazánk egyik legszebb vasúti vonaláról beszélünk, sok utazónak vonzó a lehetőség. A Győrből Veszprémig közlekedő vonatokhoz az utolsó kivételével naponta, az utolsó esetében péntek, szombat, vasárnap, míg visszaútban a hajnali járat kivételével minden vonathoz naponta Veszprém vasútállomás és Siófok között buszjáratok csatlakoznak. Ezekkel Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonakarattya és Balatonvilágos strandjaira juthatunk el.

„A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség továbbra is lobbizik azért, hogy Győr és Siófok között helyreállítsák a vasúti összeköttetést, de a most megvalósult buszjáratok előrelépést hoznak a Balaton keleti medencéjének megközelíthetőségében, mivel az említett településekre közvetlen buszjáratok sincsenek” – közölte Bödecs Barnabás, a civil szervezet vezetője.

Győrből a Helikon InterRégió vonat naponta hétszer „repít” bennünket a tó nyugati oldalára”, Keszthelyen át egészen Fonyódig Fotó: MÁV

Vonattal Fonyódig

A tó nyugati oldala közvetlen vasúti járatokkal is elérhető. A Helikon InterRégió vonatok kétóránként indulnak Győrből Tapolca-Keszthely érintésével Fonyódon át Kaposvárra, illetve naponta kétszer Pécsre. Le és felszállási lehetőség a tó partján naponta hétszer van Balatonedericsen, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson, Keszthelyen, Balatonszentgyörgyön, Balatonberényben, Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Bélatelepen és Fonyódon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában