színes rendezvények

2021.06.27. 06:05

Megyei civilek mutatták be nyári programötleteiket Győrben

Összefoglaló a tervezett eseményekről.

kisalfold.hu

Résztvevők:

Vass-Odor Melinda – Sokorópátkai Nőegylet

Miklósy Lajos – Andorka Zsolt – Győri Ipartörténeti Alapítvány

Búzásné Szántó Katalin – Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület

Eigner László – Lehner Gyula Turista Egyesület

Braunné Barta Katalin – Rendezvényműhely Közhasznú Egyesület

Kovács Attila – Kónyi Polgárőr Egyesület

Kocsis Julianna – Szív Egyesület Mosonmagyaróvár

Nagykutasi Viktor – Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete

Vörös Barátok Napja a Sokorópátkai Nőegylet szervezésében

Sokorópátkán még él a legenda, ami a vörös barátok, más néven keresztes lovagok életét övezi. Az idei évben első ízben kerül megrendezésre az I. Vörös Barátok Napja, melyet a Sokorópátkai Nőegylet szervez, a Magyar Falu Programon nyert keretből. Szeretettel várnak minden érdeklődőt 2021. augusztus 14-én Sokorópátkára, ahol öt helyszínen zajlik majd a rendezvény.

„Élő ipari emlékezet – győri ipartörténeti emlékek bemutatása” a Győri Ipartörténeti Alapítvány projektjének keretében

A Győri Ipartörténeti Alapítvány megkezdi ezen a nyáron a TOP-7.1.1-16-H-044-1 kódszámú helyi pályázaton „Élő ipari emlékezet – győri ipartörténeti emlékek bemutatása” címmel elnyert programjának megvalósítását. Ennek aktuális feladata idén nyáron, hogy újabb emléktáblákat helyeznek ki a régi gyárak, üzemek helyén, így közel 30 emlékhely lesz már városunkban. Ezzel a programjukkal egyedülállóak az országban, hiszen egyben egy turisztikai programot is kínálnak az érdeklődőknek: a nyár végén két kerékpáros túrát és 6 gyalogos túrát szerveznek ezekre az emlékhelyekre, bemutatva a jelenlegi és a már nem működő gyárakat.

Várhatóan novemberben szervezik meg a „Győr a haza szolgálatában” című konferenciát a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen, melyen tudományos igényességgel mutatják be a győri gyárak múltbeli és jelenlegi hadiipari szerepét, valamint tervezik képeslapok kiadását a 750 éves Győr tiszteletére.

Családi délután Nyúlon – a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesületszervezésében izgalmas programokkal

Az egyesület július 24-én családi délutánt szervez, melyre az alábbi programokkal várnak mindenkit: Pörköltfőző versenyt rendeznek, nem csak húsból, illetve keresik Nyúl legjobb málnaszörpjét. Rajzverseny is várja gyerekeket, melynek témája „Nyár a családdal”, de lesz fociverseny is amatőröknek, továbbá kézműves vásár és ételkóstolók Az esti program pedig “Csillaglesen”, azaz esti mese gyerekeknek, a csillagok fényében.

Túrák a a Lehner Gyula Turista Egyesülettel

A Lehner Gyula Turista Egyesület az elmúlt hetekben újra elindította népszerű túráit. Felpécen voltak egy 12 km-es körtúra keretében, ahol meglátogatták a környék legöregebb pincéjét, és helyi borokat kóstolhattak. Egy rendhagyó történelemóra keretein belül felkeresték a Pápateszér környékén korábban működött patakmalmokból hármat, illetve ellátogattak Zsörk elhagyott falujába.

A következő időszakra tervezett rendezvényeik: Június 27. – Baráti-Nyúl kilátó túra: 14 km-es vezetett körtúra Győrújbarátról a Napóleon kilátóhoz, és a nyúli Lila-hegyi kilátóhoz. Augusztus 1. – Kápolnapusztai körtúra: Felkeresik a Vértes egyik híres-hírhedt szellemfaluját, illetve a Gánti barlangot egy 12 km-es körtúra során. Ősszel indulnak teljesítménytúrák a Sokorói dombságban; három távon: 45, 25 és 15 km-en, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A háttérben folynak az előkészületei az „Alapfokú túrázó” tanfolyam elméleti, gyakorlati oktatásainak.

Séták és koncertek a Rendezvényműhely Közhasznú Egyesülettel

A Rendezvényműhely Közhasznú Egyesület a nyertes CLLD pályázata segítségével „Győri legendák képre és orgonára” címmel programsorozatot indított. Pályázatukat a győri legendák köré építették, ezeket mutatják be zenében, képpel, valamint túrák segítségével (a legendák helyszíneire is ellátogatnak). Programjuk része egy 6 koncertből álló programsorozat, amelynek keretében egy – egy győri legenda elevenedik meg a helyszínen készülő festményen és az orgona muzsikában.

8 alkalommal Győr város területén kerül sor túrák keretében a legendás helyszínek bemutatására, „Gyere Győrbe” Tematikus városnézések és Élményprogramok címmel, idegenvezetői kísérettel. Következő túra : Szent László, a lovagkirály legendája. Időpont: 2021. június 27. 14-15 óra. Találkozás helye: Győr, Káptalandomb, Szent László szobor. Következő koncert: „Asszonyszerelem, asszonysors” A lőcsei fehér asszony

tragédiája: Időpont: 2021. Július 3. 17.00-19.00. Helyszín: Evangélikus Öregtemplom (Győr, Petőfi tér 2.). Közreműködnek: Borbély Károly festőművész és Elischer Balázs orgonaművész.

Csorna-Kapuvár Járás Polgárőr Családi Nap

Az első családi nap ötlete 5 éve fogalmazódott meg, azóta minden évben megrendezésre kerül Csorna-Kapuvár járás polgárőr családi napja. A Családi Nap egy nagyon informális rendezvény, amelynek elsődleges célja az egyesületek közötti kapcsolatépítés, tapasztalatcsere. A polgárőrőrök megismerhetik egymás családtagjait kötetlen beszélgetések, programok keretében.

A rendezvényen a járási egyesületek nagy része képviselteti magát és szívesen vesznek részt a főzőversenyen, játékos vetélkedőkön, versenyeken, és nézik a fellépőket. A Családi napra 2021.július 31-én Gyórón kerül sor.

Programok a mosonmagyaróvári Szív Egyesülettel

A Szív Egyesület Mosonmagyaróvár tagjai a „nyári szünetben” is szívesen keresik egymás társaságát, szerveznek programot. Júliusban piknik lesz a Herbamesék gyógynövényes kertben, közös főzéssel, beszélgetéssel, elsősorban a szívre és érrendszerre ható gyógynövényekkel való ismerkedéssel. Ennek része a táplálkozás is, az ajánlott étel alapanyagokkal való barátkozás.

Az elmúlt időszakban a tánc kimaradt az életükből, így augusztusban pótolják, egy örömtánccal a szabadban. Augusztusban megrendezik a „Gyalogolj szívesen” programjukat, aminek helyszínéül városuk, Mosonmagyaróvár egyik vízparti területét választják.

Szakmai Nap a Kertészek és kertbarátok Győr Városi Egyesülete szervezésében

2021. június 29-én, kedden 16.30 órai kezdettel szakmai napot rendeznek, melyen növényvédelmi előadással és szakmai tanácsadással is várják az érdeklődőket a dióburok légy és egyéb rovarok károsítása témájában. A rendezvény végén borkóstoló lesz Baranyai Béla borász boraiból. Az esemény helyszíne a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában