Égi jelenség

2021.06.10. 12:45

Két és fél perces videón mutatjuk a részleges napfogyatkozást – Olvasónk felvételei

A laikusok számára olyan, mintha a Hold beleharapott, belecsippentett volna a Napba.

Forrás: VEOL

Fotó: Jova István

 

Jova István, károlyházi csillagfotós felvételei:

 

Korábban

Észak-kelet Kanada környékén kezdőik és a Jeges-tengeren keresztül Kelet-Szibériában fejeződik majd be a gyűrűs napfogyatkozás csütörtökön. A látványos jelenség a kevésbé lakott földrészeket érinti, de különlegessége, hogy Közép-Európában a Belgrád-Brassó vonaltól északra élők részleges napfogyatkozásként megfigyelhetik. A laikusok számára olyan lesz, mintha a Hold beleharapott, belecsippentett volna a Napba – írja a VEOL.

Ezt láthatják majd a Győr-Moson-Sopron megyében élők is.

A portál Mitre Zoltán, a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület elnökségi referensét arról kérdezte, mi is történik valójában akkor, amikor feltűnik a sötét holdkorong körül a fénylő napgyűrű.

Mitre Zoltán hangsúlyozta, ilyenkor a Napba szabad szemmel belenézni szigorúan tilos, balesetveszélyes
Fotó: Unger Tamás

– Amikor a Hold az átlagos közepes távolságánál távolabb helyezkedik el az elliptikus pályáján, a látszó szögátmérője kisebb az átlagosnál. Ilyenkor előfordulhat, hogy a Nap látszó korongjánál is kisebb lesz egy kicsikével a Holdnak a korongja – magyarázta. Hozzátette: a napfogyatkozás mértéke hazánkban ezúttal csekély lesz, Vas megyében átlagosan 3 százalék.

A jelenség nagyobb mértékben az ország északi részén lesz látható. Sopronban 11 óra 55 perc 08 másodperckor kezdődik, maximuma 12 óra 39 perc 49 másodperckor lesz, és 13 óra 25 perc 23 másodperckor fejeződik be.

Az alábbi oldal segítségével megkereshetjük, hogy saját településünkről mikor lesz látható a napfogyatkozás.

A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a Napba szabad szemmel belenézni szigorúan tilos és balesetveszélyes. Az érdeklődők kizárólag a napfogyatkozás megfigyelésére alkalmas speciális védőszemüvegen keresztül figyeljék meg a jelenséget. Egyébként is érdemes lesz egy ilyet beszerezni, mert jövő októberben a mostaninál egy jóval nagyobb és szabad szemmel is látványos napfogyatkozásnak lehetünk tanúi.

Lencsevégre kapta a napfogyatkozást?

Várjuk olvasóink felvételeit a [email protected] címre!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában