különdíjas arckép

2021.06.03. 05:51

Karikó Katalin portréja Legóból – A győri kötődésű tervezőgrafikus beszélgetett is a világhírű kutatóval

Több ezer Lego-mozaik felhasználásával készítettek egyedi képeket pályázatra. Az első helyet és a különdíjat is Szabó Éva „Evu” kapta. A győri kötődésű grafikus különdíjas munkájában Karikó Katalin biokémikust formálta meg a pici kockákból, a Lego Andy Warhol Art szett színeiben.

Szeghalmi Balázs

Pár nappal az elismerés után Szabó Evunak személyesen is alkalma nyílt találkozni az mRNS alapú vakcinák feltalálójával a Magyar Tudományos Akadémián. Erről is faggattuk, de ne siessünk előre.

Marilyn Monroe után

Az első Talent Awards célja az volt, hogy összehozza a design, a művészetek és a Lego-kockák rajongóit. Evu „Beszélgetés a Campuson” című terve érdemelte ki az első helyezést. Ez a mozaik a művészet, a design és a tudomány ezer szálon „futó” kapcsolatát mutatja be. Mégsem ez a pályamunka áll most reflektorfényben, hanem a világhírű honfitársunkról kirakott portré.

„A járvány idején Karikó Katalin munkássága milliók számára vált példaképpé. Amikor terveztem, hogy Lego-mozaikból készítem el a kutató arcképét, ikonikus műben gondolkodtam. A választásom Andy Warhol Marilyn Monroe festményére esett” – kezdte Szabó Evu, aki egy évtizeden át élt Győrben és a kisalföldi városban találta ki Sanyi, a bagoly karakterét.

A győri kötődésű tervezőgrafikus ilyennek álmodta meg Karikó Katalint Legó-kockákból.

Beszélgetés Karikó Katalinnal

„A Magyar Tudományos Akadémiának is készítek grafikákat, a kommunikációs osztályon tudtak a díjnyertes Legóról. Ők vetették fel, hogy készülhetne közös fotó Karikó Katalinnal, mielőtt előadást tart az intézményben. Az ötletre előjött a rajongói énem. Vártam a találkozást, s azt kértem Karikó Katalintól, hogy írja alá a felvételt, amelyen a legós portréját tartom a kezemben.

Ahogy az igazán jelentős formátumú emberek többsége, ő is szerény volt. Amikor szóba hoztam az aláírást, azt kérdezte, tudom-e, hogy mit veszítenek el először a külföldön élő magyarok? Nemmel feleltem, ő pedig annyit mondott: az ékezeteket. Ezért mindig figyel arra, hogy a vezetéknevéről ne maradjon le az írásjel. Karikó Katalin méltatta Andy Warhol Marilyn Monroe-képét is. Hozzátette, ezek szerint már nem csak azzal érdemelhetik ki a nők az ilyen stílusú alkotásokat, ha a szoknyájukat gyakorta libbenti fel a szél” – elevenítette fel Szabó Evu.

Szabó Éva és a Nobel-díjra is esélyes magyar kutatónő találkozása a Magyar Tudományos Akadémián.

50 ezer Lego-kocka

A pályázat első helyezett koncepcióját, a „Beszélgetés a Campusont” hatalmas, hatméteres verzióban is elkészülhet nyáron. „Úgy tűnik, júliusban fürödhetek majd a Legókban. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterszakos hallgatója vagyok, ahol profi csapattal és a hallgatókkal együtt állunk neki az izgalmas feladatnak. Úgy számolom, körülbelül 50 ezer Lego-kocka vár ránk” – búcsúzott a győri kötődésű alkotó.

A különdíjas portré Legóból, Andy Warhol stílusban.

Sanyi, a bagoly most nyugdíjas

Mi a helyzet a hazai internetes világ kedvencével, Sanyival, a bagollyal? – kérdeztük Evutól. „Köszönjük a kérdést, jól vagyunk. Sanyinak szabadságot adtam – vagy ahogy tetszik, nyugdíjas bagoly lett –; ritkán jelentkezünk újabb poszttal. Kicsit elfáradt a történetünk, de soha se mondd, hogy soha, ki tudja, lehet lesznek még nagy kalandjaink Sanyival” – hangzott a válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában