Amíg a készlet tart

2021.06.29. 07:25

Július 1-jétől búcsúzunk a műanyagtól

Az új környezetvédelmi szabályozás szerint csütörtöktől tilos lesz forgalomba hozni egyes egyszer használatos műanyagokat. Hogyan érinti ez a vásárlókat és a kereskedőket? Vajon mibe fogják ezután a darált húst porciózni és hogy jut haza a piacról a cseresznye?

kisalfold.hu

Tiltólistára került a műanyag fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet, és az expandált polisztirolból készült ételtároló edény és italtartó pohár. Ez azt jelenti, hogy már csak addig lehet ezekkel találkozni, ameddig tartanak a felhalmozott készletek.

Az új előírások szerint tilos lesz azoknak a könnyű, egyszer használatos szatyroknak a forgalmazása, amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, és jellemzően a pénztárnál megvásárolhatók. Szintén tilos július elsejétől azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti. Ezek alól kivétel az, ami biológiailag lebomlik.

Eddig drágább volt a lebomló, de 1-jétől a hagyományos ára is emelkedik

Érdeklődésünkre a megkeresett kereskedők elmondták, hogy beszállítóik automatikusan átálltak az engedélyezett termékek forgalmazására. Ezek ránézésre és tulajdonságaikban sem térnek el az eddig használt zacskóktól. Sokan már jóval korábban áttértek ezek használatára, de vannak, akik a lebomló magasabb ára miatt inkább a hagyományosat használják, amíg lehet.

A tiltással egy időben az a döntés született, hogy a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő.

Pozsgai László, a Mészárszék Húsbolt Bt. ügyvezetője elmondta, hogy az egészségügyi szabályozások miatt vásárlóiknak nem adják saját dobozokba az árut, ezért mindenképp szükségük van a zacskókra. A beszállítójuk, akitől ezeket vásárolják, már jelezte, hogy automatikusan átállnak a lebomló műanyagból készült csomagolóanyagok forgalmazására, így július 1-je után ezeket fogják használni. Hozzátette, hogy ez várhatóan többe fog kerülni, mint a jelenleg használt zacskók, ami árváltozást fog hozni.

A vendéglátósok léptek

A tiltás érinti az expandált polisztirolból készült hőtartó dobozokat és poharakat is. Ezek az utóbbi időben leggyakrabban a házhoz szállított ételekkel érkeztek, de ilyet használnak sok helyen ahhoz is, hogy meleg maradjon az utcán a forralt bor, vagy ne olvadjon el a fagyi, amíg hazaérünk vele. Bint Dóra, a Bécsi Kávézó és Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy ők már a múlt évben lecserélték az egyszer használatos műanyag edényeket alternatív megoldásokra. Papírpoharakat, szívószálakat használnak és a hőtartó csomagolás is lebomló anyagú. Hozzájuk hasonlóan már korábban lépett sok étterem és fagyizó is. Mindannyian azt mondták, hogy a beszállítóktól sok segítséget és mindenről pontos tájékoztatást kaptak.

Piacra vigyünk sajátot

Molnár Lászlóné már sok éve árusítja saját termesztésű zöldségeit, gyümölcseit, virágait. Mint mondta, egyelőre keresi, hogy mivel fogja tudni helyettesíteni a zacskókat – mondta. Hozzátette, reméli, hogy nem lesz szükség pótlásra, mert egyre többen vannak, akik saját dobozt, zacskót visznek a vásárláshoz.

Lecserélnék a műanyag palackos üdítőket is

Az elmúlt másfél évben előtérbe került az ételkiszállítás. Sopronban is egyre többen mellőzik az egyszer használatos műanyagokat. Megkeresésünkre Szabari Éva, az Alcatraz ételbár tulajdonosa elmondta, hogy már jó ideje papírtányérban szolgálják fel az ételt és a kiszállításhoz ezekhez cukornádból készült fedeleket és zacskót használnak. – Szeretnénk tudatosan működni és támogatjuk a változásokat. A problémát számunkra a palackozott üdítőitalok okozzák, amit egyelőre nem tudunk mellőzni, hiszen a vendégek előszeretettel fogyasztják ezeket. Gondolkozunk azon, hogy hamarosan szörpökkel próbáljuk meg helyettesíteni az italokat – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában