Emelkedik a szabadtéri tüzek száma

2021.06.21. 19:52

Idén már száztizenkét esetben riasztották a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron megyében szabadtéri tüzekhez

A tűzesetek során több mint tizennégy hektárnyi terület égett le. 

kisalfold.hu

Forrás: Katasztrófavédelem

A melegedő időben a növényzet is egyre szárazabb és egyre gyúlékonyabbá válik. Sajnos ilyenkor megszaporodnak a szabadban keletkezett tüzek, ezért odafigyelésre kérünk Mindenkit!

Csak az elmúlt hétvégén tíz különböző helyszínre vonultak a tűzoltók, többek között Győrben, Hegyeshalomban, Újrónafőn, Dunaszigeten, Jánossomorján valamint több helyen az M1-es autópálya mentén csaptak fel a lángok. Ezek között volt, ahol néhány négyzetméteren, vagy párszáz négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet, de ezek mellett volt, ahol több hektáron pusztítottak a lángok és a hivatásos és önkéntes tűzoltók több órás munkájára volt szükség az eloltásukhoz – olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

Az egyre melegebb időben, a nyári szünetben, szabadság alatt sokan kirándulnak, különböző szabadtéri, kerti programot, szalonnasütést is betervezve. Ezekre figyeljen:

  • Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után a tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni.
  • Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, szintén ne hagyják magára a tüzet, gondoskodjanak oltóanyagról, ha befejezték a sütés-főzést (víz, takaró föld, porral oltó).
  • Egy eldobott cigarettacsikk is nagy tüzet tud okozni, aki dohányzik figyeljen arra, hogy sem autóból, sem kirándulás vagy séta közben ne dobja el a még parázsló cigarettát!
  • A szabadtéri tüzek döntő többségét emberi figyelmetlenség okozza. Akár egy el nem oltott cigaretta is elég ahhoz, hogy nagy területen lángra kapjon az aljnövényzet.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában