Győr 750

2021.06.20. 07:00

Hétvégi séták Győrben – Győr lelke a tánc

„A tánc a lélek rejtett nyelve” – írta Martha Graham (1894–1991) amerikai modern táncos és koreográfus. Vajon akkor az is igaz, hogy a Győri Balett városunk lelke? 

Csobayné Pintér Éva

Fotós: CSAPO BALAZS

2021. június 14–20-ig a 16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál házigazdája Győr, szervezője a Győri Balett. Eltökélten, szívvel-lélekkel dolgoztak azért a pandémia idején is, hogy Győr ismét a tánc fővárosa lehessen a nyár elején. Múlt heti feladványunk a hét eseménye, a táncfesztivál miatt a tánc világára, a balettre utalt.

A Győri Balett nemcsak városunk kultúrtörténetének egyik fontos fejezete, hanem a magyar táncművészet történetének is.

Rácáfoltak a sztereotípiákra

A ma már világhírű Győri Balett 1979-ben különleges körülmények szerencsés összjátékának köszönhetően és erős akarat nyomán kezdte meg karrierjét városunkban. Az elmúlt 40 év alatt a színházszerető győriek és Győr egyik csodájává vált. A Magyar Állami Operaház és a Pécsi Balett mellett Győr is a táncművészet bástyája lett, noha korábban az a mondás járta a városban, hogy „a gyárkémények füstjétől nem látni a kultúrát”. Erre persze a város mindig rácáfolt.

A győri színházi élet, a világi színészet kezdetei a XVIII. századra nyúlnak vissza, a reformkorban pedig számos emlékezetes produkció hozta meg a város országos ismertségét. Az ország negyedikként felépített kőszínháza 1798-ban, majd a szocializmus idején, 1978-ban egyedülállóként épített új színház a győriek színházszeretetét igazolja. A professzionális színpadi tánc gyökerei pedig XIV. Lajos francia király, a Napkirály udvarába vezetnek vissza.

A táncnak nincs szobra

Nem volt könnyű olyan látnivalót találni, ami ehhez a témához kapcsolódik, végül mégis rábukkantam. Ezen a hétvégi sétán ismét a Belvároson kívül járunk.

Adyvárosban állították fel a város művészeti életét jelképező hengert. Ez lett a Művészetek körforgalma.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

2015-ben nagyszabású körforgalom-megújítási program kezdődött városunkban és számos körforgalom szépült meg Győr különböző városrészeiben. Ezek nemcsak a közlekedőket szolgálják, hanem dekoratív megjelenésükkel a város díszei is. További elvárásokat is támasztottak azonban a megújítással kapcsolatosan a látványos külső mellett. A cél az volt, hogy legyenek rendezettek, szépek, tiszták, váljanak városunk színfoltjaivá, ugyanakkor a lehető legkevesebb emberi munkával fenntarthatóak lehessenek.

Most a Szent Imre út és a Magyar utca csomópontjában járunk. A két főút kereszteződésének formabontó körforgalmában egy modern, esztétikus műtárgy, egy 5,5 méter magas, henger formájú installáció áll, mely a győri művészeti élet ikonikus intézményeire utal. Nagyon látványos eleme lett a városrésznek. Az Adyvárosban található Művészetek körforgalma azért kapta ezt a nevet, mert a körforgalom középpontjában egy újszerű alkotás kapott helyet, aminek az oldalán a Győrre legjellemzőbb művészeti ágak, pl. a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház jelképei találhatóak a rájuk jellemző ábrákkal illusztrálva. Feladványunk a balett-táncosokkal kapcsolatosan a Győri Balettet idézi meg.

Lézerrel vágták

Győr büszke ezekre a művészeti intézményekre, művészeti ágakra és erre a látványos, modern műre, ami csúcstechnológiát képviselő, időtálló lemezek pontos lézervágásával készült 2019 szeptemberében.

Érdemes felkeresni az alkotást! Közvetlen környezete is megszépült. Élénkzöld műfű és hófehér, gyommentes kavicságy teszi teljessé a látványt, megkönnyítve a körforgalom szépségének fenntartását. Az installációval kiegészült csomópont nemcsak szép, hanem biztonságos is. S eleget tesz annak az elvárásnak, hogy a körforgalom átláthatósága biztosított legyen.

E kis kitérő után vegyük az útirányt a Belváros felé, hiszen a táncfesztivál vasárnap a jubileumi díszelőadással köszönti a 750 éves Győrt.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában