Győr 750

2021.06.26. 07:50

Hétvégi séták Győrben – Fejjel magasabb mindenkinél

László-napon sétánk a győri Káptalandombra vezet, mely Szent László király legnagyobb kultuszhelye a mai Magyarországon.

Csobayné Pintér Éva

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Minden év június 27-én ünnepi körmeneten hordozzák körbe a szent király koponyaereklyéjét őrző hermát, amit Náprági Demeter erdélyi püspök hozott magával Győrbe. 1607 óta őrzi a Győri Egyházmegyei Kincstár a Szent László-hermát, mely Magyarország harmadik legjelentősebb szakrális emléke a Szent Korona és a Szent Jobb mellett. Szent László koponyaereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban, aranyozott ezüstfejbe helyezve egy gyönyörű, sodronyzománcos díszítésű, gótikus mellszoborban őrzik. Ez a relikvia Győr városának egyik szimbóluma. László király szentté avatásának alkalmából készült.

Herma őrzi az ereklyét

Az 1077 és 1095 között uralkodó királyt alig egy évszázaddal később, 1192-ben avatták szentté. Akkor emelték ki nagyváradi sírjából csontereklyéit és a szent király koponyáját. Először egy egyszerű ereklyetartóba, majd a hermába helyezték el, és a nagyváradi székesegyházban őrizték.

Az eredeti herma 1405-ben egy tűzvészben megsemmisült. A Győrben látható ereklyetartó-másolat 1400–1425 között készült, az évszázadok során több átalakításon ment át. A herma mellrésze a később Európa-szerte elterjedt díszes sodronyzománc-technika első ismert emléke. Az Európa legszebb hermájának tartott ötvösremekmű az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolásunk. Ennek a páratlan kincsnek a közelében található a Szent László-szobor.

Emberi nagysága mellett termetével is kitűnt

405 évvel a herma városunkba érkezése után, 2012. június 27-én avatták fel a Gasztonyi család és a Vill-Kor Hungária Kft. adományaként Lebó Ferenc két méter magas fehér mészkő talapzaton álló, két és fél méteres bronzszobrát a bazilika apszisa mögötti területen, a herma őrzési helye közelében. Talapzatán olvasható a felirat: „Fejjel magasabb mindenkinél”, utalva az uralkodó termetére és emberi nagyságára.

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Bárd, jogar és templom

A művész a szakrális uralkodót ünnepi királyi öltözetben, fején koronával ábrázolja, nem fegyveresen, lovagként. Méltóságteljesen áll, attribútumát, a bárdot jogarként tartja jobb kezében felemelve. A csatabárd egy igazi harci fegyver, amikor ellenségekkel, akadályokkal, gátló erőkkel kell megküzdeni. Számos ókori mitológiában (perzsa, indiai, görög, római) előfordul a kétélű balta vagy bárd, mint a napisten fegyvere és szimbóluma. Ám a csatabárd összetett szimbólum, mely leginkább a tengelyhez viszonyítást fejezi ki. A csatabárd nyele jelenti azt a vertikális tengelyt, amely köré a lét szintjei, a világok rendeződnek. A csatabárd szimbolizálja a szellemi szintről eredő, felülről lefelé ható tettet. Ez egyrészt pusztít: levágja az égi rend ellen fellázadó erőket; másrészt hasít: kijelöli egy rendezett világ határait. A mítoszkutatók szerint a csatabárd Zeusz, illetve általában a legfőbb Égi Atya villámának feleltethető meg. Eredetileg meteoritvasból, „égi vasból” készült, tehát ez is égi eredetű jelentésvilágára utal.

Az isteni sugallatot követte

Az „Isten atlétája”-ként is emlegetett László király életében gyakran az isteni sugallatot, égi útmutatást követte. Több Árpád-házi szent és szent életű ember spirituális mozgatóereje és a szentség felé fordulás mögött az istenkeresés rejlik.

A király bal kezében tartott román stílusú templom, ami múlt heti feladványunk volt, a kereszténységet támogató intézkedéseire utal. István halála, majd 40 év viszály után ő volt, aki megszilárdította az ország belső rendjét, szigorú törvényeket hozott és bőkezűen támogatta az egyházat is. Bátorságát, harciasságát, erős keresztény hitét, példaadó viselkedését ma is tiszteljük.

Nagy szükség van hozzá hasonló példaképekre napjainkban is. A hét végi Szent László Napokon elevenítsük fel alakját és korát a városi rendezvényeken!

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában