Balatoni nyár 2021

2021.06.26. 06:10

Arathatjuk a „lilatengert” Tihanyban

Múlt pénteken kezdődött és július 4-ig tart a balatoni nyár népszerű rendezvénysorozata, a Levendula Hetek. A kirándulókat 40 ezer, lilában pompázó bokor csábítja Tihanyba.

Szeghalmi Balázs

20200621 Tihany, levendulaszüret. A képen Tóth Boldizsár főkertész. Fotó: Bánkúti Sándor/Bors

Forrás: Mediaworks-archívum

Fotó: Bánkúti Sándor

Száz esztendeje, az 1920-as évek elején Bittera Gyula öt holdon alakította ki az első tihanyi levendulaültetvényt, majd a ’60-as évek derekán felszámolták a finom illatú növényeket a félszigeten. A győri Zátonyi-család a nyolcvanas években élesztette fel hamvaiból Tihany nevezetességét az elvadult szántón.

A főattrakció

Jelentős részük van abban, hogy ma turisták ezrei lelik örömüket a levendulásban. A legidősebb tő több mint hetven éve (!) virágzik a félszigeten. Az immáron 17. alkalommal rendezett Levendula Hetek sok-sok színes lehetőséget kínál, hogy élményekkel gazdagon térjünk haza. „Többek közt túrák, kézműves foglalkozások, a gyönyörű apátsági major, levendulás ételkülönlegességek és menüsor várja a turistákat, ám évről évre a `Szedd magad´ akció számít a főattrakciónak” – közölte Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

A 7117-es út melletti ültetvényen, a Gödrösi elágazónál délelőtt 9 órától este 19 óráig szedhetünk levendulát. Kisebb aratótáskáért 1500, a nagyobbért 2500 forintot kérnek a szervezők. A Nemzeti Park munkatársai július 4-ig mindennap 15 órakor bemutatóval is készülnek a helyi levendula történetéről, felhasználásáról – érdemes az előadásra időzíteni a szüretet!

A látogatók gyakran szelfiznek a tihanyi „lilatengerben”. Fotó: Mediaworks-archívum

Látogatóközpont

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy tíz éve Tihanyban nyitották meg az első látogatóközpontjukat a Belső-tó partján. Utóbbi szintén kedvelt célpontja a kirándulóknak a „lila” napokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában