menő motor volt

2021.06.12. 11:47

Aratás hozta a Danuviát – Muzeális járgányt újított fel a farádi Élő Imre

Tűzpiros Danuvia 125-ösével rója a Rábaköz útjait Élő Imre. A farádi nyugdíjas legújabb értékmentő tevékenységének eredménye a muzeális járgány, OT-s rendszámmal.

Cs. Kovács Attila

Élő Imre a 60 éves motort alkatrészeire szedte a felújítás alatt. Büszkén rója vele a kilométereket.  Fotó: Cs. K. A.

A farádi Élő Imre 1962-ben vásárolt magának egy Danuvia 125-ös motorkerékpárt. Tíz évig hajtotta, sok kilométert beletett, aztán, mivel közben autója is lett, egyre ritkábban ült nyeregbe. Végül úgy döntött, „lezsírozza” és elteszi jobb időkre. Úgy érezte, most jöttek el azok az idők. Néhány hete elővette a régi járgányt és felújította. Ma már OT-s rendszámmal szeli az utakat.

Élő Imre a 60 éves motort alkatrészeire szedte a felújítás alatt. Büszkén rója vele a kilométereket. Fotó: Cs. K. A.

Élő Imre értékmegőrző munkájáról többször is beszámolt a Kisalföld: ő az, aki Farádon magán néprajzi múzeumot működtet és ő menti meg a falu temetőjének régi, elhanyagolt síremlékeit is. Azt mondja, a hatvanesztendős motorkerékpár újbóli forgalomba helyezése is ilyen értékmentés.

– Aratási versenyt hirdettek a megyében 1962-ben, aminek harmadik helyezettje lettem. Háromezer forintot nyertem, így hitelre meg tudtam venni a tizenkétezer forintos motort. Régi vágyam teljesült, hiszen a Danuvia menő jármű volt. Nem adták olcsón, hiszen egyéves fizetésbe került akkoriban – emlékezett Élő Imre. – Bejártam vele a környéket, a búcsúkat. Többször felutaztam Sopronba, Kőszegre, de Budapesten is megfordultam. A Balatonra többször is leugrottunk. Több mint hatvanezer kilométer ment bele.

Élőék 1975-ben vásároltak autót, így a Danuvia közel ti- zenöt éves szolgálat után „nyugalomba vonult”. Élő Imre azonban nem adta el, noha többször is érdeklődtek utána.

– Szétszedtem alkatrészeire, az utolsó csavarig. Teljesen új festést kapott, megrendeltem a szükséges alkatrészeket. Mindent magam csináltam, Sipos Gábor barátom útmutatásával és tanácsaival. Jobb lett, mint új korában, egy rúgásra indul, nagyon szép hangja van. Aztán elvittem veteránvizsgára. Alaposan átnézték, hiszen feltételei vannak, hogy egy jármű megkaphassa az OT-s rendszámot. Az én Danuviám megkapta és muzeális jellegű járművé minősítették – mondta Élő Imre büszkén.

Néhány kört már meg is tett vele a környéken és készül a veterántalálkozókra is. Élő Imre ugyanis nem csak saját magának, a saját örömére menti az értékeket. „Mindenki megnézheti, felülhet rá, hiszen ritkán lehet már ilyen régi motorokat látni. Azért is csináltam meg, hogy másoknak is örömet szerezzek vele” – jegyezte meg a farádi értékmentő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában