A centenáriumi emlékévéhez kapcsolódóan is vannak tervei

2021.06.19. 14:49

A peresztegi fotós lenyűgöző képeken mutatja meg a csillagokat

Az éjszakai égbolt szabad szemmel láthatatlan része is láthatóvá válik Imre Péter peresztegi asztrofotós fényképein. Legutóbbi fotója, amelyen lila mákmező felett örökítette meg a Tejutat, a televíziós időjárás-jelentésbe is bekerült.

Etzl Edgár

Hihetetlen szépségű fotókat készít Imre Péter, a Soproni Egyetem faipari mérnök szakos hallgatója. Nem portrékról vagy kimerevített sportpillanatokról van szó, képei bár távolról, de inkább a természetfotókhoz állnak közelebb.

A gép beállításain és az időjáráson is múlik

– Az asztrofotózás csillagászati és légköri jelenségek megörökítését jelenti. Éjszakánként, tiszta égbolt mellett járok fényképezni. A megfelelő beállításokkal a fotókon olyan fénypontok is hangsúlyossá válnak, amelyeket szabad szemmel nehezen vennénk észre. A sok, aprónak tűnő égitest egymás mellett egy fényes sávot ad ki, ezt nevezzük Tejútnak, ami nem más, mint galaxisunk belseje oldalról nézve – magyarázta Péter, aki 2017-ben kezdett el fotózni, és rögtön a csillagok felé fordította a kameráját.

A különlegességeket keresi

Igyekszik úgy megkomponálni a fotóit, hogy érdekes tereptárgyak, kápolnák, romok, fák, élénk színű virágok legyenek az égbolt alatt. A közelmúltban régi álma teljesült, Zsira határában egy lila mákföld fölött tudta lefotózni a Tejutat. A felvétel olyan elragadóra sikerült, hogy a Duna World televíziós csatorna be is mutatta az egyik időjárás-jelentésében.

Imre Péter legutóbbi csodás felvétele, amelyen a Zsira határában lévő mákmező fölött a Tejút és zöld légkörfény is megfigyelhető.

A hűségnapi csillagzatra készül

A fiatal asztrofotósnak a soproni népszavazás centenáriumi emlékévéhez kapcsolódóan is vannak tervei. A csillagászati távolságok hatalmasak: a Tejút egyik végéből a másikba durván százezer év alatt ér el a fény. – Mivel legfeljebb száz évig élünk, számunkra nagyon lassúnak tűnik a csillagok mozgása, bármelyik év adott napján éppúgy állnak, mint száz, vagy akár ezer évvel ezelőtt. Az a tervem, hogy a soproni népszavazás és az ahhoz vezető fontosabb események napjain lefotózom az égboltot a Tűztoronnyal vagy a város panorámájával, és akkor lesz egy emlékezetes sorozatom. Mivel a településeken általában óriási a fényszennyezés, a Tejút nem, de a fontosabb csillagképek láthatóak lesznek a város fölött – magyarázta Péter. Ha szerencséje lesz, kamerájával a hűségnapi csillagzattal örökítheti meg a leghűségesebb várost.

Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában