130 éves faóriások

2021.05.05. 08:25

Megmentenék a Pannonhalmi Főapátság millenniumi fenyőit

Számos olyan fa magasodik a Pannonhalmi Főapátság arborétumában, amely alatt szerzetesek és látogatók generációi sétáltak, tanultak. Ezek közül is kiemelkednek sudár termetükkel és öles törzsükkel a millenniumi fenyők. A több mint 130 éves faóriásokat azonban most kártevők fenyegetik és félő, hogy ki kell vágni őket.

Dániel Viktória

20210428 Pannonhalma 100 éves fák most veszélyben vannak Képen: Szabó Márton bencés szerzetes. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A millenniumi lucfenyőket tízéves korukban, a honfoglalás ezredik évfordulójának alkalmából ültették el a főmonostor udvarán és az arborétumban 1896-ban. A főmonostor udvarán álló fenyő 1918-ban szemtanúja volt a spanyolnáthajárványnak és utolsó útjára kísérte dr. Hajdú Tibor főapátot. Látta 1938-ban a gimnázium építését, az első pannonhalmi diákokat és az azóta leérettségizett hetvenhárom évfolyamot. Tanúja volt annak a mintegy háromezer menekült befogadásának, akiknek az apátság a vészkorszakban nyújtott menhelyet, csakúgy, mint Torda Lajos és Eduard Benedek Brunschweiler embermentő tevékenységének. 1996-ban látta II. János Pál pápát, akit Asztrik főapát kísért fel Szent Márton hegyére. A XX. század viharaiban 1–2 fa kidőlt közülük, a fennmaradt 6–7 példány viszont kiállta az évek próbáját, a gyorsan változó időjárással azonban egyre kevésbé tudnak megbirkózni.

– A fenyők számára a megfelelő nedvességtartalom nagyon fontos, mivel csak így tudnak gyantát termelni. A csapadékszegény időjárás miatt ez egyre nehezebb a fáknak, így védtelenné válnak a kártevőkkel és fertőzésekkel szemben – magyarázta el Szabó Márton bencés szerzetes.

A veszélybe került millenniumi fenyőket különleges kezeléssel próbálják megmenteni – mondta el Szabó Márton bencés szerzetes.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

– A fenyők a gyantával szorítják ki a kártevőket a gyökereikből, ha ez nem történik meg, a fa állapota gyorsan és látványosan romlik. Sajnos az ilyen nagy fák esetében az öntözés nem jöhet szóba, mivel a gyökereik nagyon mélyre nyúlnak, így évente több ezer liter vizet kellene felhasználni. Ezért alternatív megoldásokat kerestünk és egy, a közelmúltban hazánkba visszaköltöző vatikáni kertésszel is egyeztetünk, hogy mit lehet tenni.

A főapátság által kidolgozott program a fák „immunrendszerének” megerősítését célozza.

– Az előző évben kezdtük el, hogy olyan anyagot juttatunk a földbe, amely segíti a fa vízmegkötését, emellett drónnal permetet is juttatunk a fára, ami serkenti az immunválaszt és arra ösztönzi, hogy az erőforrásait a kártevők elleni védekezésre fordítsa. A kezelésnek jelentős költségei vannak, évente 800 ezer és 1 millió forint közötti összeget kell ráfordítani.

Azok, akik szeretnének valamilyen formában hozzájárulni ezeknek a famatuzsálemeknek a megmentéséhez, a főapátság honlapján megtalálható módon adakozhatnak. Emellett az egyik millenniumi fenyőből, amit már sajnos nem lehetett megmenteni, fából készült gyöngyöket készítettek, amiket karkötőre fűznek. Ezek megvásárlásával szintén a fenyőket, valamint az arborétum kiemelt fáinak gondozását segíthetik a jó szándékú adakozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában