Kisalföld Krajcár

2021.05.13. 08:38

Legénylakás kontra családi otthon

Az egyedülállóknak jobb vagy a nagycsaládosoknak? Esetleg mindkettő csak egy életszakasz, amin óhatatlanul átesünk? Ki lehet hagyni az egyiket a másik javára? Melyik életmód jár több lemondással és melyik a kedvezőbb? Lehet egyáltalán ilyen szinten különbséget tenni?

Munkatársunktól

Forrás: Illusztráció/Pixabay

MagyarországIlyen és ezekhez hasonló kérdések gyakran felmerülnek, kiváltképp a mai fiatal felnőttekben. Mi itt most nem fogunk ebben igazságot tenni, azt viszont megpróbáljuk felvázolni, hogy mik az előnyei és a hátrányai az egyedülálló és a családos létnek.

Valahogy az egyedülállósághoz akaratlanul is egy erősen sztereotip képet csatolunk: egy szingli nem főz, helyette drága éttermekből rendeli a vacsoráját, az otthona rendetlen, a munka az élete, dohányzik és folyamatosan alkoholos befolyásoltság alatt áll.

Ez a kép a 2000-es évek popfilmjeiből és tv-sorozatai- ból maradt velünk, csakhogy a világ azóta óriásit mozdult előre. Ma már egyáltalán nem ritka, hogy valaki a 30-as, 40-es éveiben is egyedül él, és ezen nem is tervez változtatni.

Ez az erősen individualista hozzáállás a világhoz az egyén számára olyan előnyökkel jár, mint a függetlenség – gazdasági, illetve érzelmi szempontból egyaránt – és a korlátlan karrierépítés lehetősége. A szingliket azonban – különösképp, ha egyedül élnek – gyakrabban sújtja az elmagányosodás problémája.

Ha a szinglikről alkotott előfeltételezéseket megpróbáljuk elképzelni egy többgyermekes családdal a főszerepben, furcsa módon sokkal realisztikusabbnak tűnik a kép. Nincs mindig idő főzni, ezért inkább rendelnek egy pizzát a gyerekeknek, anyuka sose ér a rendetlenség végére, miközben apuka kénytelen hétvégén is dolgozni. Tény, hogy ma egy, kettő, három vagy még több gyerek felnevelése mind gazdasági, mind érzelmi szempontból elképesztően megterhelő a szülőkre nézve, ezért minden egyes kiadásnál nagyon okosan kell cselekedni.

Van azonban, amit nem lehet sem pénzben, sem időben mérni: amikor a nagyobbik gyermek megkérdezi, hogy hol van a babapléd, mert be szeretné takargatni a kistestvért, amikor először mennek óvodába és amikor elballagnak az iskolából, rájövünk, hogy az igazán fontos dolgok nem gazdasági szempontok mentén történnek.

(Forrás: Figyelő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában