Sok kicsi sokra megy

2021.05.18. 08:22

Győrben képviselői keretből újultak meg járdaszakaszok

A Tihanyi Árpád út 67–69. szám előtt, a Kodály Zoltán u. 1–3. mögötti szervizúton, valamint a Sport utca és Szabolcska utca sarkán újult meg egy-egy járdaszakasz az elmúlt hónapokban. Az 50–60 éves burkolatok korszerűsítését tavalyi és idei önkormányzati képviselői hozzájárulások fedezték.

D. Pusztai Andrea

A Tihanyi Árpád út 67–69. előtti járda közel ötvenéves volt. Sok bosszúságot okozott a töredezett burkolat és a sérült szegélyek. A különbség látványos – mutatja Máthé-Tóth Péter mérnök. 

Fotó: Nagy Gábor

A járványmentes évek átlagához képest a Győri Útkezelő Szervezet 2020 után idén is alacsonyabb összegből gazdálkodhat. A napi működtetést szolgáló források rendelkezésre állnak, de fejlesztésre harmadával kevesebb pénz jut a pandémia miatt szigorított városi költségvetésből. Ha nagy beruházásokra nem is jut erő, több kisebb, régen jelzett probléma most előtérbe kerülhet. Ilyen a járdafelújítás, amit több helyütt képviselői hozzájárulással sikerül korszerűsíteni.

A Tihanyi Árpád út 67–69. előtti járda közel ötvenéves volt. Sok bosszúságot okozott a töredezett burkolat és a sérült szegélyek. A különbség látványos – mutatja Máthé-Tóth Péter mérnök.
Fotó: Nagy Gábor

 

– Az a dolgom, hogy állandó kapcsolatban legyek a választókörzetemben lakó emberekkel, akik Facebookon és e-mailekben is jelzik a felmerülő problémákat. Így szereztem tudomást arról, hogy a Tihanyi Árpád út 67–69. előtt balesetveszélyessé vált a járda – mondta a Kisalföldnek dr. Szálasi László, aki az útkezelőkhöz fordult és önkormányzati képviselői keretéből állta a Kassák Lajos utcáig tartó mintegy 80 méteres szakasz teljes körű felújítását. A bontás március közepén kezdődött meg, hogy amint megnyílnak az aszfaltkeverő telepek, hozzá lehessen látni az építéshez. – Pár hete végeztek a kivitelezők, a lakók nevében is köszönöm az igényes munkát – tette hozzá.

– Kicseréltük a régi, csorba, magas kiállású szegélyelemeket, javítottunk a vízelvezetésen és akadálymentesítettünk a kereszteződésben. Egy szintbe hoztuk a burkolatot, ahol kellett, hozzányúltunk a pályaszerkezethez is – részletezte a 7,5 millió forintos beruházást Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. – A környék lakóházai zömében ötven év körüliek, a járdák öntött aszfaltból készültek. Ez az anyag idővel zsugorodik, sérülékennyé válik. A közműszerelvények a lakóteleppel egyidősek, és ahol a javításokat követő helyreállítások nem sikerültek tökéletesen, még jobban meggyengült a burkolat. Itt, ezen a szakaszon egészen hosszú, keresztirányú repedéseket is fel kellett számolni annak érdekében, hogy babakocsival, kerekesszékkel egyáltalán járható legyen. Szintén képviselői keretből, tavalyi forrásból, de idei ütemezéssel újult meg a Kodály Zoltán u. 1–3. mögötti szervizút járdaszakasza, és még egy szintén régi, sok gyalogost kiszolgáló burkolat a Sport utca és Szabolcska utca sarkán, a bolt előtt. Utóbbi 18 millió forint értékű beavatkozást jelent, a három helyszínen 130 tonna aszfaltot dolgoztak be a kivitelezők.

Máthé-Tóth Péter arról is beszámolt, hogy városi költségvetésből elkezdődött a járda korszerűsítése a Kodály Zoltán utca és a Földes Gábor utca sarkán. A 30 millió forintos beruházás része a buszöböl megújítása is. A bazaltbetonból tervezett megerősített burkolat nem gyűrődik, nem nyomvályúsodik és a lecsöpögő olajat is jól tolerálja. Emellett a vízelvezetésen is javítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában