PR-cikk

2021.05.17. 11:30

Fény bárhol, bármikor: ezért válassz te is napelemes kerti lámpát!

Amikor kerti világításról van szó, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy kizárólag áramról használható fényforrásokból válogathatunk. Pedig a helyzet egyáltalán nem ez: számtalan napelemes kerti lámpa érhető el, amelyek egyszerűen, áramforrás nélkül is működnek, így pillanatok alatt beüzemelhetők. Válogathatsz a felszerelhető és a szabadon mozgatható napelemes lámpák között is. Az alábbiakban Magyarország vezető e-világítástechnikai szakáruháza, a Lumenet segítségével megmutatjuk, hogyan választhatod ki az igényeidnek leginkább megfelelőt.

Nincs szükség áramforrásra, felszerelés után bárhol használható

Miért érdemes napelemes kerti lámpát vásárolni?

Leginkább azért, mert egyszerűen használhatók, hálózati áramforrás nélkül működtethetők és nem igényelnek telepítést. Általánosan elmondható, hogy a napelemes lámpák nem folyamatos használatra készülnek, sokkal inkább alkalmi világításra alkalmasak. Egyes modelleket kifejezetten kertben történő használatra terveznek, mások hordozhatóak, így bárhova magaddal viheted azokat.

Léteznek hangulatfénykényként használható modellek is, ezek éjszaka akár 3-4 órán keresztül biztosítják a megfelelő mennyiségű fényt. Nagy előnyük, hogy nem igényelnek elektromos csatlakozást, így a falra rögzítve vagy a földbe szúrva kibontás után azonnal használhatok.

Ideálisak közlekedőutak, lépcsők megvilágítására

Hova érdemes napelemes lámpát elhelyezni?

Gyakorlatilag bárhova, ahol szükséged van rá. A hordozható napelemes lámpák például kiválóak akkor, ha a kertben kiülve szeretnétek vacsorázni, vagy pihenni – ahol nincs áramforrás, ott ezek a kisméretű lámpatestek azonnal megfelelő fénnyel borítják be környezetüket.

Amennyiben a kert kialakításakor nem építettek ki világítást a közlekedőutak mentén, úgy ezek pótlására is választhatók a napelemes lámpák. Az irányfényként is használható lámpák biztosítják, hogy a sötétben nehezen látható helyeken is legyen megfelelő mennyiségű fény: lépcsők megvilágításához például kifejezetten javasolt a használatuk.

Végül, de nem utolsó sorban a fali napelemes lámpák is nagy segítséget jelenthetnek: amennyiben mozgást érzékelnek, úgy azonnal felkapcsolnak, így például a garázskapu vagy a bejárati ajtó előtti terület megvilágításához ajánlottak.

Akár mozgásra is felkapcsolhatnak

Mikre érdemes figyelni a napelemes kerti lámpa kiválasztásakor?

Az első és legfontosabb a megfelelő IP-védelem. Ez a nemzetközi védettségmegjelölés mutatja meg, hogy egy adott eszköz mennyire védett a különféle szilárd tárgyakkal, illetve vízzel szemben. Napelemes kerti lámpák esetén törekedj arra, hogy legalább IP44-es védettségű eszközt vásárolj.

Ez azt jelenti, hogy a lámpa védett az apróméretű tárgyak és a fröccsenő víz ellen – vagyis nem jelent gondolt számukra, ha por éri a burkolatot és esőben is megbízhatóan működnek. Ennél csak abban vegyél rosszabb IP-minősítésűt, ha egyszerű díszlámpát vásárolnál, amit legfeljebb a teraszig viszel ki: ha nem éri por és víz, úgy egy IP23-as modell is megfelelő lehet.

A kültéri napelemes lámpák többsége IP44-es védettségű, azaz por- és vízálló

Szintén lényeges lehet az is, hogy milyen anyagból készül az adott lámpa. Egy prémium minőségű műanyagból vagy fémből készült lámpatest ugyanis ellenállóbb az időjárás viszontagságainak, így várhatóan hosszabb ideig használható, mint az olcsóbb, vékony műanyagból készült társa.

Kültéri napelemes lámpa választásakor is érdemes odafigyelni a színhőmérsékletre. Más hangulatú fényt várunk ugyanis egy díszkivilágítástól és mást egy, kifejezetten a tájékozódásunkat szolgáló lámpatesttől. Háttérfénynek kiválóak a 3000K melegfehér fénnyel világító lámpák: ez a színhőmérséklet nyugtató hatású. Tájékozódáshoz, így például érkezéskor a bejárati ajtó nyitásához viszont hidegfehér fényre van szükség, ezért ilyen felhasználásra legalább 4000K színhőmérsékletű fényforrást érdemes választani.

Nemcsak fekete vagy fehér, de színes lámpák is elérhetők a Lumenetnél

Végül, de nem utolsó sorban a termék kinézete is döntő lehet: a falra szerelhető, mozgatható és leszúrható kerti lámpák között nemcsak fekete és fehér, de színes darabokat is tudsz vásárolni a Lumenetnél, így garantáltan az ízlésednek leginkább megfelelő stílusú lehet a kerti világításod.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában