indul kisvasút

2021.05.18. 14:05

Két új látványossággal várja a látogatókat az idei szezontól a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút – fotók

Ünnepség keretében adták át kedden a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút új motorkocsiját, illetve a fertőbozi állomás mozdony műhelyében kialakított látogató terasz.

kisalfold.hu

Fotó: GYSEV

Az idei szezontól két új látványossággal várja a látogatókat a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút. Ebből az egyik a tegnap forgalomba állt, teljes felújításon átesett Dmot motorkocsi, melyet 1940-ben gyártottak a Ganz budapesti gyárában. A múzeumvasúton 2019-re készült el a pálya és a járműpark rekonstrukciója, ekkor kezdődött a Kecskeméti Gazdasági Vasúttól kapott, kuriózumnak számító motorkocsi felújítása, mely során korszerű dízelmotorral, automata váltóval, és új vezérléssel szerelték azt fel. A motoron és a sebességváltón kívül a jármű minden elemének felújítását a GYSEV Zrt. szakemberei végezték.

Az átadási ünnepségen részt vett Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki a kötött pályás közlekedés jövőjéről beszélt. – A vasút fennmaradásához és megerősödéséhez elengedhetetlen, hogy vonzó arcát mutassa lehetséges utasainak. További térnyeréséhez az kell, hogy minden időben megbízható szolgáltatást nyújtson a bérleteseknek. A kisvasutak nélkülözhetetlen hírvivői annak a meggyőződésünknek, hogy a tiszta, energiatakarékos nagyvasút a jövő közlekedési eszköze – mondta az államtitkár, aki jól ismeri a Kastély állomást, hiszen elmondása szerint a ‘70-es években, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút munkatársaként benne lehetett abban a csapatban, akik először teljesíthettek szolgálatot a nagycenki múzeumvasúton.

 

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a 2019-es felújítás hatalmas mérföldkő volt a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút történetében. – Ahogyan akkor is nagyon büszke voltam, most is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a motorkocsi felújításában és a fertőbozi látogató terasz kialakításában is komoly részt vállaltak munkatársaink – tette hozzá a vezérigazgató.

A beszédek után átadták az új motorkocsit, a nemzeti színű szalag átvágásában gyermekvasutastok is segítettek. A következő állomást a vendégek már a kisvasúttal látogatták meg. Fertőbozon, a felújított fűtőházban a padlószint felett három méterrel acél szerkezetű galériát alakítottak ki, melyet a hátsó homlokzathoz kialakított lépcsőn lehet megközelíteni. Innen a két másik mozdony felülről is megtekinthető. A múzeumvasúton váltók kezelését és a kalauzok feladatait gyermekek látják el.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút május 22-től október 24-ig hétvégente fogad látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában