teherforgalom

2021.05.11. 06:36

Egy év kamionok nélkül a 86-oson: még betéved egy-egy szerelvény Bősárkányba és Jánossomorjára

Elmúlt egy év azóta, hogy a kamionokat kitiltották a 86-os főút Csorna és Mosonmagyar­óvár közti szakaszáról. A helyiek szerint látványosan javult a forgalmi helyzet azóta, bár egy-egy „eltévedt” szerelvény azért még megjelenik Bősárkányban és Jánossomorján.

Cs. Kovács Attila

A kamionok még azért megjelennek Bősárkányban, pedig engedély nélkül nem járhatnak a 86-oson.

Fotó: CS. K. A.

Tavaly márciusban, azaz több mint egy éve tiltották ki a kamio­nokat a 86-os főút Csorna és Mosonmagyaróvár közti szakaszáról. Az érintett települések lakói évtizedes gondtól szabadultak meg. Hogy mit jelent ugyanis a teherautók, a nagy forgalom „árnyékában élni”, csak az tudja igazán, aki azt próbálta. Mint a bősárkányiak vagy a jánossomorjaiak.

A kamionok még azért megjelennek Bősárkányban, pedig engedély nélkül nem járhatnak a 86-oson. Fotó: CS. K. A.

– Teljes nyugalom azért nincs, mert egy-egy kamionos vagy figyelmetlenségből, vagy szándékosan, de áthajt falunkon – mondta a Kisalföld érdeklődésére Szalay Imre, Bősárkány polgármestere. – Persze össze sem lehet hasonlítani a korábbi állapotokat, amikor háromezer-ötszáz gépjármű haladt keresztül a községen. Most valóban csak a töredéke jön felénk.

A polgármester elmondta: a problémát jelezték a rendőrségnek és látják, hogy rendszeresek az ellenőrzések a falu területén. „A rendőrökkel gyakran találkozunk, intézkednek a szabálytalankodó gépjárművezetőkkel szemben. Egyeztettem jánossomorjai polgármester-kollégámmal, és náluk is ugyanaz a helyzet, mint Bősárkányban. A forgalomkorlátozás tehát mindenképpen hasznos volt számunkra” – jegyezte meg Szalay Imre.

A Kisalföld is „terepszemlét” tartott Bősárkányban. Negyedóra alatt négy kamiont láttunk a faluban, közülük az egyik egy környékbeli Tüzép-lánc neve alatt futott, nyilván engedéllyel használta a 86-os főutat. Egy másik úgy tűnt, hogy az útépítéseknél dolgozik, tehát elvileg neki is szabad az átjárás. A másik kettőről viszont egyértelmű volt, hogy átutazóban vannak, azaz tilosban járnak.

A bősárkányiak is tapasztalják természetesen, hogy kevesebb a kamion a településen. Horváth Gyöngyi is így látja. „Néhány évvel ezelőtt még egymást érték a nagy szerelvények. Aztán, amikor egy évvel ezelőtt bevezették a forgalmi korlátozást, látványosan javult a közlekedés. Nem dübörögnek egész nap, zavarva leginkább a főút mellett élőket. Mi távolabbi utcában lakunk, így annyi gondot nem okozott, de már az is nagy eredmény, hogy gyorsabban és biztonságosabban tudunk átkelni az egyik oldalról a másikra” – mondta el észrevételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában