Hamar elkeltek a parcellák

2021.05.10. 05:56

Az eper a favorit – Megnyitotta kapuit Győr-Moson-Sopron megye első közösségi kertje – galéria

Szorgos kezek, jó hangulat, gőzerővel haladó munka – dióhéjban így jellemezhetjük a Győr-Ménfőcsanakon nyílt közösségi kert mostani hétvégéjét. A részt vevő családok vállalták az önkéntes feladatokat azért, hogy hamarosan saját epernek, paradicsomnak vagy hagymának örülhessenek.

Szeghalmi Balázs

2021.05.08.Hamarosan nyit a megye elsõ közösségi kertje.Gyõr-Ménfõcsanak.Képen:Brigi,Julcsi.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Várólista

A koronavírus harmadik hullámának legkeményebb hetei sem akasztották meg az úttörő megyei civil kezdeményezést. „Március közepén alig egy hét alatt gazdára lelt az összes parcella. Egyetlen veteményest mondtak vissza a jelentkezők. Utóbbi földdarabra már ketten pályáznak, várólistát állítottunk fel.

Szinte biztos, hogy egyetlen parcella sem marad árván. Mindegyiket bevetik palántákkal azok a családok, akik örömmel vesznek részt a közösségi kertészkedésben” – kezdte Sándorovszky Brigitta, a Zsigmond király útja végén található közösségi kert egyik koordinátora.

Valamit valamiért

Maga a modell, amit hazánk legendás kertésze, Bálint gazda is sokat népszerűsített élete utolsó évtizedében, két lábon áll. Egyrészt a résztvevők ingyen kapnak mindent, hogy friss zöldséget, gyümölcsöt termesszenek maguknak a városon belül, a természet vitamindús ajándékaiért cserébe viszont tenni kell a közösségért.

„Most hétvégén a magas- ágyások falait csiszoltuk és festettük. A tagok már a kerítés és a komposztáló felállításakor összebarátkoztak, jó hangulatban dolgoztak. A többség hétvégenként átlagosan öt-hat órát tölt a kertben, folyamatosan cserélődnek a csapatok. Így remek ütemben haladunk” – vette át a szót Koncz Nóra, a zöldügyeket felkaroló győri Muszáj Egyesület elnöke.

Az eper és a paradicsom a nagy kedvenc

Nem csupán építenek a győri közösségi kert tagjai, hanem már szívvel-lélekkel ültetik a magokat és palántákat, locsolják növényeiket. „A gyümölcsök között az eper a favorit, a zöldségek között a paradicsom, a saláta és a hagyma viszi a prímet.

Két-három héten belül minden, a közösségi kert működéséhez szükséges feladattal végzünk. Ezt követően már csak az öntözés és a várva várt szüret van hátra. Bízunk benne, hogy a járvány lecseng és a nyári bográcsozásoknak sem lesz akadálya a kertben” – folytatta Sándorovszky Brigitta.

A program koordinátora, Sándorovszky Brigitta épp palántát ad Czirák Andreának.

Közös magaságyások

A kert újdonsült „gazdái” alakították ki a három nagyobb méretű, közös magaságyást is. Utóbbi termőföldekbe fűszernövényeket dugtak, amelyekből a tagok folyamatosan téphetnek otthonra rozmaringot, tárkonyt, lestyánt, s persze a bográcsozáskor is ezekkel ízesítik az ételeket.

„A közösségi kert hátsó részébe burgonyát és sütőtököt vetünk. Ez a terület is mindenkié. Terveink szerint a sütőtököt a fagy csípi meg, ezzel az egészséges és finom zöldséggel zárjuk a közösségi kert első évét” – búcsúzott Koncz Nóra. Lapunk a szüret idején újra tudósít a remek helyi kezdeményezésről.

A huszonhárom parcella közül az egyik „gazdái”, dr. Rácz Zsolt és Bognár Szilvia gereblyézés közben. Fotók: Huszár Gábor

Jó szándékú tulajdonosok

Az első közösségi kert nem jött volna létre a ménfőcsanaki föld tulajdonosainak (Benkő Gáborné Edit, Ferenczi Endréné Edit, Pécsinger János és Tar Attila) jó szándéka nélkül. Ők is hittek abban, hogy élettel telhet meg a veteményes és több mint kéttucatnyi család leli örömét benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában