a világ legnagyobb földrajzversenyén képviselheti hazánkat

2021.04.29. 15:28

Révais siker a földrajzversenyen, következő állomás a Nemzetközi Földrajzi Diákolimpia

A közelmúltban rendezték meg a HunGeoContest döntőjét, amelyben az őszi írásbeli forduló alapján a tíz legjobb versenyző mérte össze földrajzi tudását angol nyelven. Egyikük a győri Révai Miklós Gimnázium 12. osztályos tanulója, Balogh Zsófia volt, aki a második helyezéssel térhetett haza a versenyről. Ezzel három társával együtt képviselheti hazánkat nyáron a világ legnagyobb földrajzversenyén, az isztambuli online Nemzetközi Földrajzi Diákolimpián. 

Sperling Krisztina

20210414 Győr Révais diák jutott be a Nemzetközi Földrajzi Diákolimpiára Révai Miklós Gimnázium Győr Képen: Balogh Zsófia diák Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

- Mi tette vonzóvá a földrajzot? Mit jelent az ön számára ez a tudományterület?

- Régóta veszek részt különféle tanulmányi versenyeken. Korábban a természettudományos tárgyakra koncentráltam, matematika, fizika, kémia versenyeken vettem részt. Emellett mindig is érdekelt a gazdaság, a történelem, a kultúra. Ezekből alakult ki bennem az érdeklődés a földrajztudomány iránt. Úgy gondolom, hogy ez az a terület, ami mindezeket magában foglalja. A későbbiekben pedig ebből kiindulva több szakterület irányába lehet elindulni. Lehetőséget ad arra, hogy erre építve hasznos munkát végezzek majd a jövőben. Ilyen például a klímaválság problémája, ami talán a legnagyobb kihívása az előttünk álló időszaknak. Ennek a sikeres kezeléséhez elengedhetetlen a földrajzi szemlélet.

- Ezzel a területtel szeretne a jövőben foglalkozni?

- Egyelőre ezt még nem döntöttem el. Az biztos, hogy ezzel a kérdéssel minden területen szembekerülünk majd. A másik témakör, ami kifejezetten foglalkoztat, az a városok növekedése, demográfiai változásai és ehhez kapcsolódva azok élhetőbbé tétele. Egy másik irány, amelyben gondolkodom, a vidék elnéptelenedésével járó problémák kezelése, az agglomeráció élhetőbbé tétele.

- Tavaly az ötödik helyen végzett. Ez a tapasztalat segített abban, hogy most a dobogóra állhasson?

- Természetesen sokat számított, hogy már tudtam azt, hogy mire kell számítani. Mivel a korábbi években nem online rendezték meg a versenyt – először tavaly zajlott ebben a formában -, jó volt, hogy már a versenyzés online formájával is megismerkedtem. Ez különösen a szintén online megrendezett terepi forduló esetén volt jelentős, mely egyébként is a pontok nagy százalékát adja. Így tanultam meg azt is, hogy hogyan használjam az online eszközöket a földrajzi tudásom bővítésére.

Balogh Zsófia szerint a földrajz sok természettudományos területet foglal magába. Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

- A versenyt angol nyelven rendezték meg. Ez igényelt valamilyen speciális felkészülést?

- Különösebben nem igényelt speciális felkészülést. Angol nyelvű könyveket, és az interneten elérhető cikkeket olvastam. Sokat segített Bálint Dóra geográfus, az ELKH KRTK Regionális Kutatások Intézetének munkatársa, aki már több éve készíti fel a hallgatókat a versenyre. Köszönettel tartozom középiskolai tanáraimnak, dr. Váradiné Marczali Piroskának, aki 7-10 osztályban tanított és lefektette a földrajzzal kapcsolatos tudásom alapjait, és Tóth Lászlónak, aki 11-től tanít és segítette a felkészülésemet.

- A verseny feladatai az iskolai tananyagra épültek?

- Nagyon eltértek attól. Itt nem a lexikális tudást, az adatok ismeretét helyezték előtérbe. A rendszerben gondolkodást, a problémákra adott kreatív válaszokat értékelték. Felmérték a földrajzhoz kapcsolódó események, összefüggések ismeretét, mind a természet-, mind a társadalomföldrajz területéről.

- Most fog érettségizni. A továbbtanulása szempontjából mit jelent, hogy kijutott a Nemzetközi Földrajzi Diákolimpiára?

- Januárban kaptam meg a Cambridge-i Egyetem ajánlatát, hogy a sikeres érettségim után megkezdhetem a tanulmányaimat náluk földrajz szakon. Annak ellenére, hogy a Brexit miatt már sokkal tetemesebb költségekkel, tandíjjal kell számolni. A nehézségek ellenére eltökélt célom, hogy ott szerezzem meg a diplomámat, majd haza hozzam az ott megszerzett tudást. Most a tanulmányaimhoz keresek támogatókat, pályázom ösztöndíj-lehetőségekre. Ezekhez előnyös lehet a sikeres szereplés egy nemzetközi versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában