Vakon tett bejelentés

2021.04.02. 14:16

Nem várt helyről kapott segítséget a Pannon-Víz Győrben

Egy vak asszony tett hibabejelentést. A hiba ráadásul nem is az ő otthonának környékén volt, mégis úgy érezte, hogy a közösség érdekében lépnie kell.

Sperling Krisztina

Ilona nagyon örült az ajándéknak, de mégnagyobb öröm számára, hogy segíteni tudott a közösségnek.

Forrás: Pannon-Víz Zrt.

Sokan, sokféle hibát jelentenek a Pannon-Víz különféle elérhetőségein keresztül. Érkeznek bejelentések telefonon a hibabejelentő zöld számra, de kapnak üzeneteket a szervezet Facebook oldaláról vagy a mobilapplikáción keresztül is – mondta el a Kisalföldnek Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálat vezetője. Hozzátette, nagy segítség számukra, ha a bejelentővel személyes kapcsolatba tudnak lépni, vagy ha a hiba környezetét is bemutató fényképet kapnak. Ezek segítenek abban, hogy beazonosítsák a helyszínt.

Szokatlan üzenet érkezett

A közelmúltban e-mailben kaptak egy bejelentést arról, hogy a Kert utcában hiányzik egy aknafedél. Tóth László elmondta, hogy sok ehhez hasonló bejelentés érkezik, amikhez általában küldenek fényképet is. Ebben az esetben ilyen nem volt, hanem csak körül volt írva a helyszín: gaz, kerítés, földkupac, akna – állt az üzenetben.

- Ennek ellenére sikerült rövid idő alatt megtalálnunk a helyet, és ki is javítottuk a hibát. Mindig öröm együttműködni a közösségért tenni akaró emberekkel, de ebben az esetben különösen az volt. A levelet ugyanis átlagon felül udvarias hangvételben fogalmazta meg írója, Győri Sándorné – mondta Tóth László.

Köszönet a segítségért

Egy kulaccsal szerették volna az asszonynak megköszönni a bejelentést, ekkor jött a meglepetés.

- Levélben kerestük meg a bejelentőt, hogy egy pannon-vizes kulaccsal szeretnénk megköszönni segítségét. Amire azt a választ kaptuk, hogy örömmel elfogadná a kulacsot, de nem tudja azt átvenni, mert vak. Ezután személyesen kerestem fel az otthonában, ahol a sötét szobában csak a monitor kontroll-lámpája világított. Itt mutatta meg nekem azt, hogy hogyan böngészi az internetet, hogyan olvassa fel neki a egy látássérülteknek kifejlesztett program az oldalak tartalmát. Azt is megmutatta, hogy hangzik a gép hangján az a levél, amit tőlünk kapott – mesélt a találkozásról Tóth László.

Győri Sándorné Ilike nagyon örült az ajándéknak, de még nagyobb öröm számára, hogy segíteni tudott a közösségnek.
Fotó: Pannon-Víz Zrt.

Háborgás helyett intézkedett

Felkerestük Győri Sándorné Ilikét, aki nem is az említett utcában, sőt egy teljesen más városrészben lakik. Elmondta, hogy a Facebookon az egyik győri csoport bejegyzései között olvasott a hibáról.

- Valaki egy fotót töltött fel arról, hogy hiányzik egy aknafedél a Kert utcában. Ennek a bejegyzésnek az írója azt is hozzátette, hogy ez már régebb óta így van. A kommentelők viszont csak a helyzetet elemezték, számon kérték az illetékesek felelősségét, de azt nem írta senki, hogy jelentette volna a hibát. A hozzászólásokból az is kiderült, hogy egy vízvezetékről van szó. Ekkor gondoltam úgy, hogy nem kell itt senkire sem várni. A felolvasó program, amit használok, a képen látható dolgokról is szöveges leírást adott. Ezt másoltam ki és küldtem el a levelet a Pannon-Víz címére – mesélte Győri Sándorné.

- Nem szeretem azt, amikor mindenkit hibáztatnak, egymásra mutogatnak az emberek, csak éppen annak nem szólnak, akire tartozik – mondta Ilike, aki viszont azonnal a tettek mezejére lépett. Mint mondta, számára teljesen természetes volt, hogy ezt a lakossági bejelentést megtegye. Épp ezért nagyon meglepődött azon, hogy egy ajándékkal kereste meg a szolgáltató.

Idegen környezetben nehezebb közlekedni

A hetvenéves asszonytól azt is megtudtuk, hogy nem vakon született, látása 18 éves korában kezdett romlani, harminc éves korára már annyira megromlott, hogy már nem tudott olvasni sem, majd a kétezres évek elejére teljesen megvakult. Pont ez az oka annak, hogy azt válaszolta, hogy nem tudja átvenni az ajándékot, mivel – bár jól boldogul egyedül – egy számára ismeretlen környéken nem nagyon tud közlekedni.

- Nekem nagyobb öröm volt, hogy jelezhettem ezt a hibát, és ki is javították azt, mint hogy ezért ajándékot kaptam. Igaz, hogy bizonyos dolgokban segítségre szorulunk, de nekünk is meg kell keresnünk azokat a dolgokat, amikben mi tudunk segíteni. Akkor kiegyenlítődik – mondta búcsúzóul Ilike.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában