megemlékezés

2021.04.13. 11:44

Kőváros Kőemberek – A bombázás áldozataira emlékeztek Győrben – fotók

Győr történelmének egyik tragikus napjára emlékeztek kedden Győrben. Pontosan hetvenhét éve bombázták a várost az angolszász légierő gépei. A támadásban 564-en vesztették életüket és 1132-en sebesültek meg.

kisalfold.hu

2021.04.13 1944. prilis 13-i bombzsok vagongyr ldozatainak emlkre koszorzs Szab kos a Gyr Szol Zrt stratgiai igazgatja Rcz Attila a Pannon-Vz igazgat Szab Jen nkormnyzati kpvisel Dr Dzsi Csaba Andrs polgrmester Fot:Nagy Gbor Kisalfld Gyr

Fotó: Nagy Gábor

A révfalui civil áldozatok emlékére hozták létre a Kőváros, Kőemberek emlékművet az egyik fennmaradt bombatölcsérben.

- Az alkotás a háború jelképes ujjlenyomata. A lakosokat szimbolizáló kövek pedig arra emlékeztetnek, hogy akit elért a háború, annak sorsa örökre megváltozott – mondta el Rosta S. Csaba, a Kőváros Kőemberek Egyesület alapítója, aki Dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel és Takács Krisztián, önkormányzati képviselővel koszorúzta meg az emlékművet a szomorú évfordulón.

A Nádorvárosi temetőben magasodik a Rába Vagon és Gépgyár gyárterületét ért légitámadás áldozatainak emlékhelye. Körülötte szintén a bombázás következtében életüket vesztettek síremlékei. A sírkövekre vésett feliratokból kirajzolódik milyen borzalmas is volt az a nap. Egy asszonynak fiát és férjét kellett egyszerre temetnie, még egy égbenyúló fenyő árnyékában vőlegény és menyasszonya fekszenek egymás mellett. A központi emlékhelynél vörös-fehér és zöld koszorúval, valamint csendes főhajtással emlékezett meg a tragédiáról Dr. Dézsi Csaba András polgármester, Szabó Jenő önkormányzati képviselő, Szabó Ákos a Győr Szol Zrt. stratégiai igazgatója és Rácz Attila a Pannon-Víz elnök-vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában