Ötvenezer aláírás gyűlt eddig össze

2021.04.29. 08:00

Idén megszűnhetnek a színes tetoválások – Petícióval küzdenek az intézkedések ellen a művészek

Rossz hír a színes tetoválások szerelmeseinek, hogy az Európai Unió betiltaná a kék és zöld színű pigmenteket tartalmazó festékanyagokat. Az intézkedés nemcsak a tetoválóművészeknek okozna problémát, hanem a kozmetikai tetoválóknak is.

Papp Fanni

Erdélyi Gábor az elsők között vált hivatalos tetoválóművésszé Magyarországon. A döntés komoly hatással lenne munkájára. Fotó: Erdélyi Gábor

Az Európai Unió a Kék15 és a Zöld7 nevű pigmentet szeretné betiltani az idei évtől. Ezek az alappigmentek széleskörűen használatosak a szépségiparban, de a tetoválófestékek is tartalmazzák. Az intézkedés lehetséges okáról Erdélyi Gábor „Gabo” tetoválóművész számolt be, aki elmondta, egészségügyi kockázatra nem utal semmi a pigmentekkel kapcsolatban, több mint tíz éve használják a gyártók és nem merült fel probléma ez idő alatt.

– Alapvetően a szakma támogatja az észszerű szabályozásra irányuló törekvést, azonban ez sajnos nem ilyen. Egyrészt mert egzisztenciális veszélybe sodorja nemcsak a tetoválókat, de a kozmetikai tetoválókat is. A gond számunkra az, hogy a tetoválófestékek színskálájának 65 százaléka tartalmazza ezeket az alapvető és elengedhetetlen pigmenteket, ez alól még a fekete tónusok sem kivételek – részletezte a tetoválóművész.

Ha megszűnnek a színek, akkor nemcsak drasztikusan beszűkül a tetoválók színpalettája, de a kozmetikai tetoválók sem tudják majd azokat a természetes tónusokat használni, amelyek a munkájukhoz szükségesek.

Erdélyi Gábor az elsők között vált hivatalos tetoválóművésszé Magyarországon. A döntés komoly hatással lenne munkájára. Fotó: Erdélyi Gábor

– Nem érthető, hogy az intézkedés hogyan védi azt, aki tetoválást szeretne. Az is kérdéses, hogy a döntés hogyan támogatja a gyártókat, akik próbálnak az összetétel és sterilitás területén mindennek megfelelni. Amennyiben betiltják a pigmentek használatát, valószínűleg a hivatalos tetoválók helyett „sufnitetkósokhoz” fognak fordulni az emberek, akik az EU-n kívülről szerzik be a festékeiket, vagy az unió határán túlra mennek színes tetoválásért, amik kockázatosak lehetnek – tette hozzá.

Az intézkedések megakadályozására indítottak petíciót, amelyre ötvenezer aláírás gyűlt össze, és így a parlament elé kerülhetett szakértők bevonásával az ügy. Az első nagy akadály elhárult, de lényegében most kezdődik a küzdelem. A petíció támogatására, aláírására továbbra is szükség van, amit a www.savethepigments.com weboldalon érhetnek el.

Az intézkedések megakadályozására indítottak petíciót, amelyre ötvenezer aláírás gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában