Győr750 kvíz

2021.04.05. 06:01

Győr 750 kvíz – Ismeri a város mondáit és legendáit? Most kiderül!

Kvízünkben a legismertebb mondákon és legendákon csavartunk egyet, hogy kiderüljön, ki mennyit tud a titkokról.

kisalfold.hu

Győr varázslatos város. Történelmét számtalan monda és legenda kíséri, az utcák, terek, szobrok némelyike évszázadok óta áll, figyel és mesél. Kvízünkben a legismertebb mondákon és legendákon csavartunk egyet, hogy kiderüljön, ki mennyit tud a titkokról.

A kisalfold.hu-n minden hétfőn Győrhöz kapcsolódó kvízjátékot talál, mellyel próbára teheti tudását a városról. A 750 évet felölelő, egész éves kvízjáték fontos eseményeket, helytörténeti értékeket vesz sorra, történelmi tudásra és lokálpatrióta ismeretekre épít.

1.
A Széchenyi téri Vastuskós ház sarkánál áll egy fatörzs, amelyet vasszögekkel vertek ki. Mi a valódi története?
2.
Mátrai Lajos György 1892-ben készítette el Kisfaludy Károly bronzszobrát, amely a Bécsi kapu téren áll. Mit tart róla a legenda?
3.
Győr várát 1594-ben foglalták el a törökök, és akkor veszítették el, amikor a legenda szerint kukorékolni kezdett a Vaskakas a Dunakapu téren. Meddig kellett várni arra, hogy megszólaljon?
4.
A bazilikában őrzött Szent László-herma 2011-es vizsgálata során az ereklyében találtak egy lepecsételt, hímzett szövetcsomagot. Mit rejtett?
5.
1729-ben a körmenetben álruhában rejtőzött el egy bigámiával és hamis névhasználattal vádolt szökött katona. A várőrség elfogta, de a dulakodásban a szentségtartó a földre esett. Ki állta a kiengesztelésként épített Frigyláda-szobor költségeit?
6.
A bazilika északi hajójában látható Könnyező Szűz Mária kegyképen 1697. március 17-én véres könnyek gördültek le. A kegyoltár előtt egy sír fekszik. Ki nyugszik ott?
7.
Korponainé Géczy Juliannát hazaárulás vádjával fejezték le a piactéren (mai Széchenyi tér) 1715. szeptember 25-én. Hová kerültek a lőcsei fehér asszony maradványai?
8.
A legenda szerint 1842. október 5-én Jedlik Ányos hivatalos volt egy baráti szüretre. Magával vitte az általa kikísérletezett szódásüveget, hogy a bort kissé felhígíthassa. Így született a fröccs. Valójában mi Jedlik találmánya?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában