Szabadidő

2021.04.28. 13:40

Fellendítenék a horgászturizmust a Rábaközi Harcsalesők

A Rábaközi Harcsalesők csapata a horgászat népszerűsítése mellett a horgászturizmust is szeretné fellendíteni a Rábaközben a horgászhelyek kialakításával, korszerűsítésével, a vidék természeti értékeinek bemutatásával.

Kustor Réka

KI_0428_09_00_CMYK.indd

Fotó: tothpe2

A Rábaközi Harcsalesők horgászcsapata baráti társaságból verbuválódott, vezetőjük Fati Ferenc, aki először kezdetekről beszélt.

– Öt évvel ezelőtt felvetődött a verseny gondolta, azóta jó néhány megmérettetésen túl vagyunk, országos és nemzetközi szinten is szép eredményekkel zártunk. Volt, hogy a dobogón és többször annak a felső fokán végeztünk. Emlékezetes volt például a szerbiai kuttyogató-világbajnokság. A 10 napos versenyen három helyszínen, Péter- váradnál a Dunán, a Drina folyón és Szeged alatt Magyarkanizsánál, a Tiszán zajlott a verseny. Utóbbi helyszínen barátságot kötöttünk a vajdasági magyarokkal, akikhez később is visszatértünk. Nehéz pálya volt, szokatlan, akár 33 méteres mélységgel, ami nagy változás volt a Rába után, de ebből is sokat tanultunk. A Rába ettől függetlenül jó gyakorlóhely, bár tavasszal még aggódtunk, de nyárra jól alakult a vízhozama. Sokszor kijárok, de a mai napig fedezek fel új helyeket. A folyó gazdag a keszegekben, harcsákban, csukákban, süllőkben, pontyokban, domolykóban, márnában. A legnagyobb fogásom eddig 170 centis harcsa volt – mondta Fati Ferenc, aki még általános iskolás korában szerzett horgászengedélyt.

– Gyerekként a beledi tavak környékén nőttünk fel. Először a környéken horgásztunk, majd egyre távolabb mentünk, a tavak után pedig következett a folyóvízi horgászat – jegyezte meg, majd arra is kitért, mit jelent számára mindez.

– Szabadságot, kikapcsolódást. Sporthorgászok vagyunk, a nagy halakat visszaengedjük a vízbe, erre is neveljük a fiatalokat, hogy az utánunk következő generációknak is gazdag legyen a Rába halfaunája. Maga a horgászat jelentsen élményt. Nyolc-tíztagú a Rábaközi Harcsalesők csapata, emellett építgetjük a juniorcsapatot. Sokszor hétvégéken összejárunk, horgászunk, főzünk a parton, ilyenkor a családtagjaink is kijönnek, közös program a horgászat. Számos folyónál megfordultunk határon innen és túl, a Tiszától a Bodrogon át a Póig, van potenciál a Rábában, ezért is szeretnénk fejleszteni a turizmusát.

Összefogva az önkormányzatokkal pályázni szeretnénk kempingezőhelyek kialakítására a folyó mentén, a mai kor színvonalának megfelelő kis házakkal, ami az idelátogató családok, baráti társaságok számára aktív kikapcsolódást, élményt adhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában