járdára zuhant

2021.04.14. 07:12

A vakolat és a födém is leszakadt – Házomlás a Kossuth utcában Győrben

A közösségi médiában győriek tették közzé, hogy a Kossuth utcában balesetveszélyessé vált egy régi, lakatlan ház. A járdára potyogó törmelék először csak kisebb riadalmat okozott a környéken lakókban, majd a födém egy jelentős része a járdára szakadt. Az esetről kérdeztük az ingatlan fenntartóját, a Győr-Szol Zrt.-t.

kisalfold.hu

A győri Kossuth utcában nagy riadalmat okozott, amikor az egyik felújításra váró romos épület födémszerkezete nagy darabokban a járdára hullott. Fotó: Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

A szolgáltató közleményében tudatta, hogy a kezelésükben lévő, Kossuth utca 32. szám alatti épület rekonstrukció előtt álló, lakatlan ingatlan. Közölték továbbá, hogy a számukra is váratlanul kialakult balesetveszély elhárításáról azonnali hatállyal gondoskodtak, és az érintett terület lezárása megtörtént. A leszakadt törmeléket eltakarították, és statikus irányításával szakemberek vizsgálják át az épületet. A labilisnak mutatkozó részeket lebontják, illetve azokat megerősítik, ugyanakkor gondoskodnak a további balesetveszélyes helyzetek megelőzéséről. Amennyiben szükséges, az érintett területen további lezárásokat rendelnek el. A Győr-Szol tájékoztatta lapunkat, hogy a tervek szerint az épület felújítása a közeljövőben megkezdődik.

A győri Kossuth utcában nagy riadalmat okozott, amikor az egyik felújításra váró romos épület födémszerkezete nagy darabokban a járdára hullott.
Fotó: Nagy Gábor

Egy romos ház közelében élő lakó elmondta, hogy a törmelék potyogására napokkal korábban lett figyelmes. Elmondása szerint a ház sok éve üresen áll, és a nagy omlás után egy teherautónyi törmeléket szállítottak el onnan. Megfigyelése szerint a ház melletti közben is kisebb darabok esnek le az épületről.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük dr. Fekete Dávidot, a városrész önkormányzati képviselőjét, aki szintén a Győr-Szol részletes tájékoztatójára várt, és nem kívánta kommentálni a történteket.

Egy utca tele műemlékkel

A Kossuth utca évszázadokon át az újvárosi úthálózat gerince volt. Egy 1703-as telekkönyvbe Öreg utcaként jegyezték be, később a Fő utca nevet viselte. 1848-ban Március 15-e utcára keresztelték át az akkori Hosszú (vagy Bécsi) utcát. A Kossuth Lajos nevet 1892 óta viseli. Az utcában számos XVIII–XIX. századi barokk és klasszicista stílusban épült ház van, sok közülük kimondottan elhanyagolt állapotban. A 32-es számú tőszomszédságában állt az egykori híres Arany Bárány Szálló, amelyben gróf Széchenyi István is megszállt, amikor Döblingbe kísérték. Az utca rehabilitációs tervének kidolgozása jelenleg is folyik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában