zöld akció

2021.04.09. 15:54

120 kilométeren közel 250 aktivista több mint 150 köbméter hulladékot gyűjtött a Rábaközben

A tavasz beköszöntével lassanként zöldbe, virágba borul a természet. A burjánzó fák és bokrok pedig éppen azt fedik el, ami a leginkább rombolja a környezetünket, az eldobált szemetet.

Kustor Réka

Lajtos Zoltán, a környezettudatos Zöld aktív csoport vezetője szerint ki kell használni az előttünk álló néhány hetet: a januártól április közepéig-végéig tartó időszak a legalkalmasabb arra, hogy mentesítsük a szeméttől az út menti árkokat.

– A célunk változatlan, az út menti hulladék begyűjtése, figyelemfelkeltő kampány a környezetünk megóvására, a hulladéklerakók felszámolása. Szeretném „munkanélkülivé” tenni magunkat – utalt a közösségi oldalon közel 2 ezer tagot számláló, önkéntes alapon szerveződött csoportra, mely nagy eredményeket tudhat magáénak. A kora tavaszi szezonban a Rábaközben hozzávetőlegesen 120 kilométernyi utat tisztítottak meg, 6 illegális lerakót számoltak fel, a közel 250 aktivista több mint 150 köbméter hulladékot gyűjtött össze. – Az eldugott helyeken nagy mennyiségű szemét van, az eltüntetésére a kézi erő a legalkalmasabb, ehhez pedig önkéntesek kellenek. Következő kampányunk szlogenje a „Ne dobd el!” lesz. Mindannyian a munkánk mellett látjuk el ezt a tevékenységet, a szabadidőnk terhére, sok a tennivaló.

Felvételünkön Lajtos Zoltán, a környezettudatos Zöld aktív csoport vezetője. Fotó: Kustor Réka

A Zöld aktív hamarosan egyesületi formában folytatja tevékenységét, melyhez szintén várják a csatlakozókat. Szívesen fogadják a kesztyű- és zsákfel- ajánlásokat, az eddig kapottakat pedig ezúton is köszönik.Jó a kapcsolatuk a közútkezelővel, és együttműködnek a kapuvári önkormányzattal a „Tisztítsuk meg az országot!” programban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálta országos programban 2020–2022-ben négy ütemben tisztítanak meg közforgalmú területeket, eddig több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel.Lajtos Zoltán hosszú távon a civil szerveztek bevonását, a jelenlét fokozását, mezőőrökkel való együttműködést és a szigorú szankciókat látja célravezetőnek.

Az illegális hulladéklerakók bejelentésére ad lehetőséget a program kapcsán kifejlesztett Hulladékradar-applikáció is, melyről Lajtos Zoltán elmondta: – Ha valaki 3 sörösdobozt lát, azt vegye fel, de ha nagyobb lerakó van, jelentsék, használják az applikációt. Minden olyan kezdeményezésnek örülünk, ami csökkenti az illegális szemétlerakók számát. Laczkovits-Takács Tímea, Győr- Ménfőcsanak önkormányzati képviselője szerint a járványügyi szabályok enyhülését követően ismét szerveznek városi szemétgyűjtést. Addig is új fejleményekről számolt be a képviselő. A Hármashatár utcai gyűjtőszigetnél állandó problémát jelentett, hogy a szél által kifújt szemét rendszerint a gyűjtő melletti bokros területen landolt.

– A Győr-Szol segítségét kértem ez ügyben, akik nemcsak mentesítették a szeméttől, de ki is takarították a területet. Kivágták a sarjakat, bokrokat, a régi gyűjtőedények helyére pedig újak kerültek. Lakossá- gi kérések alapján kezdeményeztem továbbá a Málna utcai szelektív gyűjtősziget áthelyezését a játszótér mellől a 83-as út irányába. Uniós pályázat keretében, megduplázva a kapacitást, dupla harangos szigetet alakítottunk ki az új helyen – mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában