Szigorú szankciók

2021.03.26. 07:40

Ugorhat az engedély a győri Marcal-tónál, ha szemetes a horgászhely

Az elmúlt hétvégén civil kezdeményezésre nagyszabású szemétszedő akciót tartottak a Marcal-tó környékén. A mintegy negyven önkéntes – köztük a Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesülete tagjai -, teljesen megtisztították a horgásztó környékét és a Rába árterének egy részét. Azért, hogy ezt az állapotot meg tudják őrizni, az egyesület szigorú szankciókat helyezett kilátásba.

Sperling Krisztina

2021.03.24. Szemétszedés hatása, Önkéntes szemétszedést követően megtisztult a Nádorvárosi horgász terület, ezt az állapotot szeretnék továbbra is fenntartani. Pár Róbert a Nádorvárosi Horgászegyesület elnöke, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Amellett, hogy meghatározott esetekben szabálysértési eljárást is indíthatnak, szombattól kezdve, ha a horgászhelyen, vagy annak környékén szemetet észlelnek, minden esetben bevonják a Marcal-tóra vonatkozó területi jegyét az ott horgászóknak.

Eddig nem látott mértékű szemetelés

Pár Róbert – a mintegy ezer főt számláló – Nádorvárosi SHE elnöke elmondta: a probléma két forrásból fakad. A terület határos a Rabkertekkel. Az itt található zártkerti ingatlanokat az utóbbi években egyre többen lakják életvitelszerűen, azonban a terület infrastrukturális ellátása – beleértve a szemétszállítást is – nincs megoldva. Tapasztalataik szerint, vélhetően a szemétszállítás és a lomtalanítás hiánya miatt, ebből a hétvégi házas övezetből a lakossági hulladék az utak szélére, és a tavat övező erdősávokba kerül. A másik problémát az elnök szerint az jelenti, hogy a járványügyi korlátozások bevezetése óta, jelentősen megnövekedett azok száma, akik látogatják a tavat. Ott futnak, kutyát sétáltatnak, vagy csak egy sétát tesznek a vízparton, de ez – mint fogalmazott – eddig nem látott mértékű szemeteléssel jár együtt. Hozzátette, azt is el kell ismerni, hogy a szemét egy részét a horgászok által eldobált, csalis, etetőanyagos, italos dobozok, zacskók teszik ki.

A járványügyi korlátozások bevezetése óta jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik látogatják a tavat. Ez eddig nem látott mértékű szemeteléssel jár együtt – mondta Pár Róbert
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A tulajdonosok kötelezettsége

Pár Róbert elmondta, hogy nagyon kevés eszköz van a kezükben a probléma kezelésére, mivel a Marcal-tó és a környező területek az állam tulajdonában vannak, vagyonkezelője pedig az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és kisebb részben a győri önkormányzat. Az egyesület csak halgazdálkodási joggal rendelkezik. A tulajdonosoknak lenne joga és kötelezettsége a terület rendben tartása. Ők azok, akik például szemétgyűjtőket helyezhetnének ki, és joguk lenne fellépni a szemetelőkkel szemben. Az egyesület annyit tud tenni, hogy – ahogy korábban is -, rendszeresen szerveznek szemétgyűjtési akciókat, tettenérés esetén rendőrt hívnak a szemetelőre, és a tavon horgászókat büntetik meg, ha a horgászhelyen, vagy annak környékén szemetet észlelnek.

Pár Róbert szerint most, hogy megtisztították a vízpartot, ezt a rendet kell megtartaniuk. Ha kell, szigorú szankciókkal. Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A probléma nincs megoldva

A hivatásos halőrök rendészeti feladatot látnak el, de a jogkörük nem terjed túl a halgazdálkodással összefüggő szabálysértésekkel kapcsolatos intézkedéseken. Más esetekben nem járhatnak el, helyszíni bírságot sem szabhatnak ki. A tiszta horgászhely mindig is horgászjegy előírás volt. Most, hogy megtisztították a vízpartot, ez alapot ad arra, hogy érvényesítsék azt a jogukat, hogy fegyelmi eljárást indítsanak a horgász ellen és ennek keretében meghatározott időre eltiltsák a horgászhely látogatásától. Pár Róbert kiemelte, hogy a szankcionálás a végső eset, először felkérik a horgászt a halőrök, hogy szedje össze a szemetet. Az eltiltás már nagyon szigorú szankciót jelent, ami komoly visszatartó erő, és csak végső esetben szeretnék alkalmazni – mondta. Hozzátette, a Marcal-tónál ők ennyit tudnak jogszerűen megtenni. Ezzel azonban a probléma nincs megoldva, hisz a területre látogatók – és a tó környékén élők még inkább – nagyon sok szemetet hagynak a területen, ami ellen nem tudnak fellépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában