Díjazhatják a kooperációt

2021.03.28. 07:00

Országos Szakképzési Díjra jelölték a Győri SZC Bercsényi-technikumát

A 2021-es szakképzési díjra a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) írta ki a pályázatát. A díj célja, hogy ösztönözze a magyarországi szakképzési rendszer fejlesztését. A győri Bercsényi-technikumot kooperáció kategóriában a legjobb öt közé választotta, és jelölte a díjra a szakmai zsűri.

Sperling Krisztina

20210316 Győr Országos Szakképzési Díjra jelölték a Győri SZC Bercsényi Technikumát Képen: Hancz Tamás Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A kamara azokat a kiemelkedő projekteket és kezdeményezéseket értékeli, amelyek jelentős mértékben és példaértékű módon segítik elő a gyakorlatorientált szakképzést Magyarországon.

A győri szakképzési intézmény a közlekedési ágazatban a MÁV Zrt.-vel és a GYSEV-vel is kooperálva képezi a vasútforgalmi szolgálattevő technikusokat, közlekedésautomatikai műszerészeket, PLC-programozókat, váltókezelőket. Együttműködésük célja, hogy technológiailag fejlett munkakörnyezettel megnyerjék a fiatalokat, felmutassák a karrierlehetőséget és támogassák az egyéni életcélokat.

Felismerték az új kihívást

Németh Zsolt igazgató elmondta, hogy 1968 óta van vasúti képzés az iskolában. Felidézte, hogy magát is beleértve, az oktatóikkal ők még az az a generáció, akiket a mozdony füstje megcsapott. Azonban 2010-től már azzal kellett szembesülniük, hogy a korábbihoz képest visszaesett az érdeklődés. Felismerték, hogy már nem öröklődik apáról fiúra a vasutas hivatás szeretete, ami számukra is kihívást jelentett. A vasúti cégekkel összefogva ekkor kezdték kidolgozni azokat a módszereket, amelyekkel a pályaorientálástól kezdve a képzés gyakorlatorientálttá tételéig vonzóbbá tehetik a pályaválasztás előtt álló gyerekek számára a képzést.

Visszaigazolást is nyernek a pályázattal

Az oktatási módszertan kidolgozása után 2018-ban indították el a projektet, ami mára csiszolódott annyira ki, hogy elérkezettnek látták az időt, hogy nevezzenek vele a szakképzési díjra. Mint fogalmazott, ezzel visszajelzést kapnak arról, hogy az eddig a szakképzésbe fektetett munkájukkal hol helyezkednek az ország többi, vasutasokat képző intézményének sorában, valamint bíztak benne, hogy eredményeik, módszereik bemutatásával kedvet csinálnak ahhoz, hogy a Bercsényit válasszák a szakmára vágyó fiatalok.

Valódi vezérlőberendezésen gyakorolnak

Az iskolában kialakítottak egy valósághű, működőképes biztosítóberendezés-oktatótermet. Egy leszerelt, vezénylést irányító rendszert (DOMINO 55) állítottak fel itt, ahol a tanuló gyakorolhatja az elméletben megtanultakat, mint a berendezés használatát, a hibák kiküszöbölését, egy helyen látja a teljes vasúti pályaszakaszt, és a teremben elhelyezett váltóberendezés vagy jelzőlámpák működésbe lépésével azonnal látja, hogy mindent jól csinált-e. Emellett egy évvel később bevezették a TerVez2 forgalmi szimulátor szoftver használatát. Ezzel a digitális világban már otthonosan mozgó tanulók számára tették könnyebben és érdekesebben befogadhatóvá az elméleti tananyag elsajátítását. Ez az iskola és a vasút együttműködésének újabb lépcsőfoka a gyakorlati oktatás fejlesztésében.

Németh Zsolt igazgató elmondta, hogy a módszertani újításokon túl a MÁV és a GYSEV szakemberei is rendszeresen elhozzák az iskolába a szakmaterületek újdonságait. Ösztöndíjprogramjukkal pedig már az iskolaévek alatt arra motiválják a tanulókat, hogy náluk dolgozzanak.

Trendi megoldás

A pályázat szakmai zsűrije is ezt emelte ki az értékelésében. „Hosszú távú, tudatosan tervezett együttműködés, folyamatos fejlesztés! Tradíciókra építkező trendi megoldás” – írták. Úgy értékelték, hogy a nagy hagyománnyal rendelkező szakképző intézmény és a vasút együttműködésének köszönhetően, a jelen szakképzési kihívásait figyelembe véve, gyermekközeli, gyakorlatorientált módon irányítják a pályára a jövő szakembereit.

A tanulók egy leszerelt, vezérlést irányító rendszeren gyakorolhatnak. A képen Hancz Tamás 12. osztályos tanuló.
Fotó: Kisalföld

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában