Nem kötelező, de ajánlott

2021.03.01. 11:58

Mától tehetnek közlekedési vizsgát az általános iskolás kisdiákok

A gyerekek 12 éves koruktól kerékpárral önállóan vehetnek részt a forgalomban, így a KRESZ és a közlekedési kultúra oktatását nem lehet elég korán kezdeni. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda segíti a felkészülést a nem kötelező, de ajánlott alapvizsgára.

Sperling Krisztina

20210225 Győr Közlekedési alapvizsgát kell tenniük a gyerekeknek idén tavasszal, Képen: Szabó Laura diák, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleménye szerint a közlekedési alapvizsga célja, hogy a gyerekek tudatosabban és biztonságosabban mozogjanak a hétköznapi forgalmi szituációkban. A diákok a közlekedési tudáspróbának március 1–12. között hetente egyszer futhatnak neki és erről a sikeresen teljesítő, legalább 80 százalékos eredményt elérő tanulók névre szóló tanúsítványt kapnak. Ha valakinek nem sikerül, akkor a tavaszi szünet után, április 19. és 30. között újra próbálkozhat.

Nem kötelező, de ajánlott

Megkeresésünkre dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ szakmai vezetője elmondta, nincs olyan jogszabály, ami kötelezővé tenné a tanulók számára az úgynevezett közlekedési alapvizsga letételét. Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 4–5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga letétele elvárt, a 6–7. évfolyamon pedig ajánlott. A vizsga az ő számukra lesz elérhető, de a gyakorló kérdéssort bárki kitöltheti online.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a 4-5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga letétele elvárt, a 6-7. évfolyamon pedig ajánlott. A vizsga az ő számukra lesz elérhető, de a gyakorló kérdéssort bárki kitöltheti online.

Nemcsak a vizsgán, hanem az életben is tudni kell a KRESZ-t. Szabó Laura már önállóan is biztonságosan kerékpározik. Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Füzetből és online is tanulhatnak

A vizsga tudásbázisa a Közlekedő kisokos oktatófüzeten alapul. Ennek digitális változata 2019 őszén készült el, a nyomtatott verziója eddig majdnem 380 ezer általános iskoláshoz jutott el. Az oktatási anyagot ma már sokan tudják használni akár okostáblákon a Kréta rendszerén keresztül.

Nagy Adél ezt azzal egészítette ki, hogy a gyakorlótesztek kitöltésére, valamint a hozzá kapcsolódó segédanyag lementésére már nemcsak az eKréta rendszerben, hanem egy publikus weboldalon keresztül is lehetőség van, ami a https://ekreta.hu/kozlekedesbiztonsagi_teszt/ címen érhető el.

Már elsőtől része a tananyagnak

Gecsei Kolos, a Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy már a 2012-es Nemzeti Alaptanterv alapvető követelményként fogalmazta meg a közlekedési ismereteket, azon belül a gyalogos- és kerékpáros-közlekedéssel kapcsolatos tudnivalók átadását. Mindezt tavaly óta a környezetismeret, valamint a technika és tervezés tantárgyak keretében oktatják első osztálytól. Mint mondta, a programnak köszönhetően modern eszközökkel, életkoruknak megfelelően és élményszerűen ismerhetik meg a közlekedés legfontosabb szabályait a gyerekek, amelyeknek a gyakorlati alkalmazását is elsajátítják a digitális eszközök segítségével. Gecsei Kolos kiemelte, hogy a tananyagot – normál esetben – különféle foglalkozásokkal egészítik ki.

A vizsgával kapcsolatban úgy fogalmazott, külön öröm számukra, hogy ezzel újabb lehetőséget kapnak a gyerekek, akiknek a felkészítésével az elmúlt hetekben intenzívebben foglalkoztak. Szülői visszajelzések alapján pedig arról is tudomása van, hogy nemcsak a tanórákon, de otthon is lelkesen gyakorolnak.

A győri Gárdonyi Géza általános iskola környékén szinte mindig nagy a forgalom, ezért különösen fontosnak tartják a gyerekek felkészítését a biztonságos közlekedésre. A képen: Egedyné Fülöp Gyöngyi tanár és Gecsei Kolos igazgató. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Várták az órákat a gyerekek

Egedyné Fülöp Gyöngyi a negyedikeseknek technikaórán adja át az ismereteket. Mint mondta, először a közlekedési táblákkal, majd a kerékpár részeivel ismerkedtek meg a gyerekek, ezt követték a gyalogos- és a kerékpáros-közlekedés szabályai. A gyerekek nagyon várták és élvezték az órákat. Pénteken informatikaórán gyakorolták a teszt kitöltését. A vizsga után pedig kisebb csoportokban elkészítik a saját közlekedési plakátjaikat, amik mindig emlékeztetni fogják őket a tanultakra.

Jók a statisztikák

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint az elmúlt öt évben összesen nem érte el a fél tucatot sem azon közlekedési balesetek száma, amelyben – jellemzően kerékpározás közben – közvetlenül gyermekkorúak szenvedtek el sérülést. Ez a néhány baleset kisebb településeken történt. Rosta Roland rendőr őrnagy, a megyei közlekedési baleset-megelőzési bizottság titkára szerint a családnak, az óvodának és az iskolának is nagyon fontos szerepe van a gyalogos- és kerékpáros-közlekedésre nevelésben, amelyek mellett a rendőrség is sokat tesz a szükséges ismeretek elsajátításáért. A rendőrség baleset-megelőzési szakemberei számos óvodában vannak jelen, ahol előadásokat tartanak, valamint rajz- és kerékpáros versenyek, kupák szervezésével, KRESZ-tesztekkel igyekeznek elmélyíteni az iskolások elméleti és gyakorlati tudását.

A parkban is gyakorolhatnak

A múlt héten ismét megnyitották a Bercsényi ligetben található KRESZ-parkot, amit a járványügyi intézkedések miatt nem lehetett használni. Pellekné Soós Ágnes három óvodás gyermekével, Márkkal, Zsófiával és Dániellel régebben sokat járt ide. A hatéves Márkot nagyon érdeklik a táblák, a közlekedési szabályok, négyéves testvérei egyelőre csak élvezik a felhőtlen bicajozást. Ágnes azt is elmondta, hogy az oviban szintén vannak ilyen foglalkozások és nagyfia otthon is szívesen nézegeti a közlekedési témájú könyveket.

Nem lehet elég korán kezdeni – Pellekné Soós Ágnes gyermekeinek, a négyéves Dánielnek és Zsófiának, valamint a hatéves Márknak óvoda után örömmel tanítja a közlekedés szabályait. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában