Karanténhobbi lett a gombaszedés

2021.03.11. 06:02

Egyre többen szedik maguk a gombát Győr-Moson-Sopron megyében is

A járvány és a bezárások miatt egyre többen töltik idejüket a természetben. Az erdei barangolások pedig sokaknak hozták meg a kedvét a gombagyűjtéshez. Az enyhe tél miatt a tavaszi szezon már a küszöbön van. Az óvatosság nem árt, különösen ha valaki most kezdi ezt a hobbit.

Dániel Viktória

Fotó: Szabó László

A szemfüles természetjárók már észrevehették az első kis gombákat az avarban. Az alföldi területeken, egy ügyes gombaszedő akár már fél kilót is összetud szedni. Március közepétől pedig a Kisalföldön is elkezdődik a tavaszi gombaszezon.

- Az enyhe telek miatt az utóbbi években szinte már mindig elkezdődik március közepén a gombaszezon, bár az éjszakai mínuszok még kicsit visszafogják a fejlődésüket – mondta el Szabó László, aki már három évtizede gyűjt és árul gombát, hat éve pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által elismert szakellenőrként is dolgozik Győrben.

– Kevesebben tudják, de télen is lehet gombát szedni, főleg, ha nincsenek tartós hidegek. Ilyen például a kései laska gomba és a téli fülőke. Márciusban az első gombák egyike a cseh kucsmagomba, ebből az elsőt már én is megtaláltam a hétvégén.

Március közepétől a Kisalföldön is elkezdődik a tavaszi gombaszezon. A képen Szabó László gombaszakértő.

Szabó László elmondta, hogy a kucsmagombát legalább 20 percig kell főzni ahhoz, hogy fogyasztható legyen, elsőre pedig csak keveset együnk belőle mert érzékeny gyomrúaknak megárthat. Emellett azt is kiemelte, hogy minden gombának megvan a mérgező párja, amivel könnyű összekeverni. A cseh kucsmagomba például nagyon hasonlít a papsapka gombára, főleg fiatal korában, ez utóbbi azonban mérgező. Ezért kiemelten fontos, hogy mindig vizsgáltassuk meg a gyűjtött gombákat.

A szakember kiemelte, hogy szerencsére az utóbbi időben nőtt a tudatosság e téren. Tavaly nem is volt halállal végződő gombamérgezés az országban.

- A járvány miatt jelentősen megugrott a gombaszedők száma. Tavaly augusztusban egy nagyobb esőzést követően, napi 15-20 ember keresett fel, hogy ellenőrizzem a talált gombákat. A tapasztaltabb keresők általában azt szedik le, amiben biztosak és kis papírzacskóban hozzák el a kevésbé ismert fajtákat. A kezdő gombászok zsákmánya közé azonban gyakran keveredik mérgező a kosárba.

A járvány és a bezárások miatt egyre többen töltik idejüket a természetben. Fotó: Szabó László

Szabó Lászlót arról is kérdeztük, van e olyan gomba amit még megérinteni se ajánlott? Elmondta: érintés útján keletkező mérgezés a gombáknál nem fordul elő, de természetesen nem ajánlott a szánkhoz szemünkhöz nyúlni, ha ismeretlen gombát fogtunk meg. Ha ellenőrzésnél gyilkos galócát találnak a szedett gombák közt, jobb, ha az egészet kidobják, de itt sem azért, mert érintkeztek a mérgező gombával, hanem mert könnyen letörhet belőle egy kis darab, ami aztán észrevétlenül az ételbe kerülve komoly mérgezést okozhat.

Magánszemélyek naponta két kilogramm gombát szedhetnek fejenként, egyéni felhasználásra. Aki ennél többet szeretne gyűjteni az már értékesítési mennyiségnek számít, amihez az adott erdőgazdaság engedélye szükséges. A piacokon pedig csak úgy lehet gombát árulni, hogy az adott helyen jelen van szakértő, aki megvizsgálja a gombát és kiállít egy igazolást, amit az eladónak jól látható helyre az áru mellé ki kell tenni.

Gombaszakellenőrök a megyében

A NÉBIH adatbázisában nyilvántartott Győr-Moson-Sopron megyei ellenőrök:

Győr: Szabó László – 0630/2529-035, Baranyai Józsefné – Tarcsay utca 1-3, Alexy György – Herman Ottó utca, vásárcsarnok április 15 és november 30 között lehet ingyenes gombavizsgálatot kérni. Abda: Kovács László József – 0670/2155-525, Kisbajcs: Oros Kinga – 0630/2567330, Tényő: Molnár János -0630/4988312, Mosonmagyaróvár: Kissné Vida Éva – 0630/473-7427, Cseh András – 0670/339-8003, Árpás: Győri Krisztina- 0620/5714990, Sopron: Varga Boglárka – Csarnok u. 1. Sopron Holding Zrt., Fertőszentmiklós: Dr. Soós István – Mező u. 11.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában