A NATO szerint a világon egyedülálló az a program, amit a soproni gimnazista írt

Joób Zalán Miklós hálózatba kapcsolja az álhíreket és azok terjesztőit, ezzel könnyebben kiszűrhetők a szervezett dezinformációs kampányok.

Sperling Krisztina

Joób Zalán Miklós, a Soproni Széchenyi István Gimnázium 11. osztályos tanulója. Programja megfékezheti az álhírek terjedését. Fotó: Máthé Daniella

Fotó: Máthé Daniella

Továbbjutott a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny második fordulójába Joób Zalán Miklós, a Soproni Széchenyi István Gimnázium 11. osztályos tanulója, ezzel ő is esélyessé vált, hogy elnyerje a Magyar Innovációs Szövetség egyéves ösztöndíját és ezzel együtt 100 pluszpontot a felvételin.

A fiatal innovátor egy számítógépes programot ír, amellyel kiszűrhetők a nagy szervezettségű dezinformációs kampányok. Mint elmondta, figyelemmel követi a napi kül- és belpolitikát, közéleti eseményeket. Azt látja, hogy napjainkban rengeteg félreinformáló kampánnyal találkozhatunk. Ezek közül is az az eset motiválta ötletének kidolgozásában, amikor az Egyesült Királyságban – sokan azt valószínűsítik, hogy az oroszok – óriási félreinformáló kampányt szerveztek. Azt híresztelték, hogy az 5G-s adótornyokon keresztül terjed a koronavírus. Mindezt azért csinálták, mert le voltak maradva ennek az infrastruktúrának a kiépítésében.

Joób Zalán Miklós, a Soproni Széchenyi István Gimnázium 11. osztályos tanulója. Programja megfékezheti az álhírek terjedését. Fotó: Máthé Daniella

Zalán ötlete az volt, hogy hálózatban figyelje a félrevezető kampányokat. Programjával linkeket figyel és a hamis hírforrásokat, kommentelőket köti össze egymással. Ebben a formában ilyet a világon még senki nem csinált. Ezt erősítette meg a NATO StratCom irodája is, akiket még a projektje elején keresett meg, amikor azt mérte fel, hogy az elgondolására mekkora igény lenne. Ötletének kidolgozásában többen is – legfőképpen a MISZ mentorai – segítik, de külön kiemelte egykori tanárát, Lang Ágotát, jelenleg a Soproni Egyetem oktatóját, aki elindította ezen az úton, és osztályfőnökét, Barta Róbertet, akiktől máig jelentős szakmai segítséget kap. Elmondta azt is, hogy nagyon érdeklődik a start-upok világa iránt, azt is tervezi, hogy projektjével ezen a vonalon induljon el. Jövőjét műszaki vagy gazdasági pályán képzeli el, jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem felé tekinget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában