Porcelánbabák mesevilága

2021.02.15. 12:48

Közel 240 porcelánbabával büszkélkedhet a jánossomorjai Vargáné Ilona – fotók

Közel kétszáznegyven porcelánbabával büszkélkedhet a jánossomorjai Vargáné Ilona. A hercegnők mellett van indiai, kínai, japán és színes bőrű műalkotás is. A meseház a régi idők gyermekszobáit idézi.

Ollári Gergely

20210211 Jánossomorja Ili néni babaháza. Játékbaba gyűjtemény Képen: Varga Ferencné babagyűjtő Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

– Nyolcan voltunk testvérek. Kisgyermekként mindig szerettem volna egy babát, állandóan sóvárogtam utána, de egyszerűen nem volt pénzünk rá – mesélte Vargáné Ilona.

– Amikor felnőttem, már meg tudtam vásárolni egyet-kettőt, később pedig a férjem hozott nekem egy csodaszép darabot Ausztriából. Ekkor kezdődött a szenvedély – kezdte beszélgetésünket Ilona, aki ma már közel 240 porcelánbaba boldog tulajdonosa, és gyűjtőként éli mindennapjait.

Gondos öltözékek a világ minden tájáról

– Mindig csak a szép porcelánbabák tetszettek, a különleges, gyönyörű ruháik. A világ minden tája jelen van már a meseházamban, vannak indián, kínai, japán, karibi és színes bőrű babáim is – sorolta a gyűjtő. Ilona mindig a babák arca és ruhája alapján választott. Arra külön ügyel, hogy a babák öltözéke gondosan megtervezett és elkészített legyen. A legszebb gyermekruhák szerinte selyemből készülnek.

Fotó: Huszár Gábor

Folyamatosan gondozza őket

A csöppségek nem igaziak, de Vargáné Ilonának legalább annyi dolga van velük, mintha igaziak lennének. Az újonnan vásárolt példányok általában porosak, így először mindig megtisztítja őket. Esténként ötösével kerülnek a fürdőszobába. Ilona elkészíti a frizurájukat, csatokat tűz a hajukba. A ruhákat kézzel mossa ki és hajszárítóval szárítja meg.

– Rengeteget foglalkozom velük. Muszáj, mert hamar porosak lesznek. Sokszor még az arcukat is ki szoktam fényesíteni, hogy élethűbbnek tűnjenek.

 

Mesebeli kastélyok, pompás kiegészítők

A legrégibb baba az 1890-es évekből származik, kedvencet azonban nehezen választ. Az első baba különösen kedves Ilona számára, de mindegyiket nagyon szereti. Képtelen lenne eladni bármelyiket.

A porcelánok mellett babakocsik, bölcsők, különböző kiegészítők is helyet kaptak a gyűjteményben. A mesebeli kastélyok tükrei, a pompás használati tárgyak segítségével a régi idők gyermekszobáiba utazhatunk vissza.

– Közel harmincöt éve gyűjtöm őket. Egyszerűen nem tudom abbahagyni. Nemrég vásároltam egy majdnem hatvanéves redőnyös babakocsit, aminek remek helye lesz a babáim mellett. Folyamatosan bővítem a kollekciót, figyelem az interneten az eladásra kínált babákat – mondta Ilona, aki a Szabadság utcai meseházában mindig örömmel látja az óvodásokat és az iskolásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában