Győr 750

2021.02.27. 06:30

Hétvégi séták Győrben – Erkély a kocsifogadó felett

A győri városháza északi homlokzata gyakori fotótéma, de vajon fel tudjuk idézni az épület déli oldalát? Az „U” alakú épület hátsó részéről gyakran gondolják úgy a vasútállomás felől érkező látogatók, hogy ez az épület központi része, főbejárata. Itt, a kocsifogadó árkád fölött, a lépcsőház előreugró tömbjének félemeletén, a díszes kovácsoltvas korlát az erkély dísze.

Csobayné Pintér Éva

2021.02.14.Kpjtk,Vroshza erkly.Gyr.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A Győrt kettészelő főút, a Szent István út, meghatározó pontja a Városháza tér. Az itt látható impozáns épület már felépítése idején a város erejét, gazdagságát tükrözte, Győr egyik jelképévé vált.

Méreteit tekintve a vidéki települések között a legmonumentálisabb Városháza épület, ami 88 méter hosszú, 44 méter széles, tornya 59 méter magas. Építésének története városunk XIX. századi dinamikus fejlődéséhez kapcsolódik, hiszen többször felmerült, hogy a gyorsan fejlődő és növekedő Győrnek – ami ebben az időben vált kereskedővárosból ipari várossá – új városházára lenne szüksége.

Városháza az üvegesmester hagyatékából

A mecénás, Bisinger József (Győr, 1780. május 24. – Győr, 1843. április 21.), a város egyik megbecsült polgára, egykori üvegesmester volt. A városra hagyott vagyonából lehetőség nyílt arra, hogy egy új városháza megépítésének költségeit fedezzék. Az 1893-ban kiírt országos tervpályázatra elkészült építési terveknek két elvárásnak meg kellett felelniük: a 200 000 forintos tervezett beruházási költségkeretet nem léphették át, valamint az 1792-ben épült és 1894-ben lebontott Tűztornyot is meg kellett idézni.

16 pályamű született. Az első helyezett Alpár Ignác terve lett, azonban a második helyezett Hübner Jenő tervei szerint épült meg végül az új győri városháza.

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Alpár Ignácot a historizmus mestereként tartjuk számon és az ő tervező irodájában dolgozott bécsi tanulmányainak befejezése után Hübner Jenő. Követte Alpár Ignác kedvelt stílusát és szívesen alkalmazta a francia reneszánsz elemeket. Magyarországon a XIX. század második felében érvényesült leginkább a neostílusokat keverő eklektikus építészeti stílus. Elmúlt korok stílusainak utánzásával, újraélesztésével hagyott nyomot a művészettörténetben és Magyarország számos impozáns épületén.

Győri kőműves és kőfaragó mesterek díszítették

Az épület díszítettsége az első emeleti szinten a leggazdagabb, számos alakos ornamentika díszítés és a sarkok oszlopos kialakítása vonja magára a figyelmet, ha kissé hátra lépve, tekintetünket felemelve csodáljuk meg részleteit. A kőműves és kőfaragó munkákat híres győri mesterek végezték

Az északi homlokzat gyakori fotótéma. Jellegzetességei az ég felé törő, egykori Tűztornyot idéző torony a két 33 méter magas fiatorony csúcsaival, a homlokzat kőkorlátos díszerkélye felett a város barokk címere, az első emelet gazdag ornamentika díszítése jól ismert elemei az emblematikus épületnek.

De vajon fel tudjuk-e idézni az „U” alakú épület déli oldalát? Arról kevesebb fotó készül. Ritkábban szemléljük díszítőelemeit, noha a vasútállomás felől érkező látogatók gyakran gondolják úgy, hogy ez az épület központi része, főbejárata.

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Barokk motívumok a kovácsoltvas korláton

Csukjuk be egy pillanatra a szemünket és idézzük fel a déli oldal bejáratát! A kocsifogadó árkád fölött, a lépcsőház előreugró tömbjének félemeletén, díszes kovácsoltvas korlát az erkély dísze, ami a belváros barokk városi palotáinak oszlopokon nyugvó, szépen kimunkált, kovácsoltvas korláttal zárt erkélyeit, a XVIII. század impozáns díszítőelemét idézi fel. A vasművesség fénykorát Európa-szerte, hazánkban is akkor élte, majd a barokk építészet tág teret adott a vasművesség kifejlődésének. Jellemzően új épületelemeket alkalmazott, mint például az erkély- és lépcsőrácsokat, a kerti kapukat, ablakkosarakat. A lendületes vonalú rácsok aztán középületek kiemelt helyein a későbbi évszázadokban is feltűntek – mint a Városháza déli homlokzatán -, emelve az épületek pompáját.

Az ornamentika díszítések között szembetűnő az erkély felett a város címere kisebb méretben, de megtaláljuk az építés évszámait (1896-1898) megörökítő díszítőelemet is a visszatérő kagylómotívumok között Hübner Jenő historizáló, eklektikus épületén.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában