az okok ugyanazok

2021.02.10. 12:44

Eltűnt emberek nyomában – Győr-Moson-Sopron megyében csökkent az eltűnéses esetek száma

Eltűntekről hallani mindig szívszorító dolog. Szinte hetente számol be a rendőrség ilyen esetekről, kérve a lakosság segítségét. Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt évben csökkent az eltűnéses esetek száma, de az okok ugyanazok.

Hécz Attila

Az eltűnt személyekkel kapcsolatban nem létezik a kivárási szabály. A rendőrség a bejelentést követően azonnal megkezdi a felkutatást

Fotó: Csapó Balázs

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly – 2019-hez képest – harmadával csökkent a kiskorúak eltűnése miatt elrendelt körözések száma.

Az eltűnt személyekkel kapcsolatban nem létezik a kivárási szabály. A rendőrség a bejelentést követően azonnal megkezdi a felkutatást. Fotó: Csapó Balázs

– Az eltűnt kiskorúak nyolcvan százaléka gyermekotthonból távozik, húsz százalékuk családból tűnik el – közölte a rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. – Az eltűnések okai általában hasonlóak és gyakran ismétlődnek. Az ideiglenesen elhelyezett vagy intézetbe került kiskorúakat többnyire a következők motiválják szökésre: intézményi kötöttségek, rosszul viselik a szabályokat, illetve családjuk, barátaik, szerelmük hiánya. A gyermekotthonban, lakásotthonban, nevelőszülőnél elhelyezett kiskorúak jellemzően a szüleikhez, rokonaikhoz, illetve barátaikhoz szöknek el.

Családi konfliktus miatt

A családból történő eltűnést a szülők közötti vagy a szülő-gyermek konfliktushelyzet okozza. Szökéshez vezethet a gyermek elhelyezésével kapcsolatos vita vagy a gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása is. Ritkán kalandvágy vagy ifjúkori szerelem miatt tűnnek el gyerekek.

– A fokozott szülői elvárás, rossz iskolai osztályzat vagy bizonyítvány miatt is kutattunk már kiskorú után. Ennek legkirívóbb példája az volt, amikor egy kiemelkedően jól tanuló gyermek országos versenyen dobogós, de nem első helyezése miatt nem mert a szülei elé kerülni – tájékoztatott a rendőrség. – Ezért nagyon fontos, hogy a bizonyítványosztás előtt beszélgessünk gyermekünkkel a várható jegyekről és akkor is biztosítsuk szeretetünkről, ha nem lesz színötös, vagy éppen „botladozik”.

A megkerülés arányai

– Hogy az eltűnt személy mikor kerül elő, számos tényező függvénye – áll a rendőrség tájékoztatójában. – Befolyásolják az eltűnés körülményei, oka és helyszíne. A háttérben álló okok, a személyi körülmények megismerése a rendőrség számára azért fontos, mert ezek alapján tud mérlegelni és dönteni az intézkedésekről. A fiatalok 30 százaléka a bejelentés megtétele utáni napon, újabb 30 százaléka a bejelentés után egy héttel, míg 35 százalékuk egy hónapon belül előkerül. A fennmaradó 5 százalékba azok a kiskorúak tartoznak, akiknek vélelmezhető a tartózkodási helyük, illetve nehézkes a felkutatásuk (külföldön tartózkodnak, bújtatják őket).

Fontos megjegyezni, hogy a rögzített körözések száma nem azonos a kiskorúak eltűnésének számával. Kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott, vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett gyerekek adják. Ezek többségében általában ismert a kiskorú tartózkodási helye.

Nem létezik a „kivárási szabály”

Győr-Moson-Sopron megyében a felnőttek eltűnésének száma nem mondható magasnak. Sok esetben másnap, maximum egy hónapon belül kiderül az eltűnt személy holléte. A legjellemzőbb, hogy az eltűntként bejelentett személyek nem kívánják felfedni tartózkodási helyüket a hozzátartozók előtt. A felnőtteltűnések hátterében sokszor pszichés ok vagy szenvedélybetegség állhat. Gyakori még a nem „klasszikus” eltűnés, amikor demens, idős emberek a betegségük miatt távoznak otthonról, eltévednek, nem érkeznek haza.

– A legendákkal ellentétben sem gyermek, sem felnőtt eltűnése esetén nincs általánosítható szabály, hogy mennyi időt kell várnunk a bejelentés után – jelezte a rendőrség sajtóosztálya. – Minden eltűnést – legyen szó akár kiskorúról vagy felnőttről – egyformán kiemelt figyelemmel kezelünk. Fontos, hogy az eltűntek bejelentése előtt a hozzátartozók elsődleges feladata az érintett baráti, munkahelyi kapcsolatainak megkérdezése legyen. Ha ez nem vezet eredményre, a kórházban való érdeklődés a soron következő tennivaló.

Minden esetben fontos, hogy aki az eltűnést bejelenti, valamennyi információt (baráti kör, iskola, szerelmi kapcsolat, internetes felületeken való aktivitás, az eltűnést megelőzően utolsó ismert tartózkodási hely, ruházat leírása stb.) átadja a rendőrségnek. Az eljárás során az eltűnt fotója a www.police.hu internetes oldalon a körözés kiadásával egyidejűleg megjelenik. A társadalom érzékenységét mutatja, hogy több esetben került meg valaki lakossági bejelentések alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában