virágba borulás

2021.02.24. 13:22

Csáfordjánosfai tőzikésben nyílik a tavasz hírnöke – fotók

A tavasz közeledésével elindult a tőzikék virágzása a Csáfordjánosfa határában lévő Répce-erdőben. A jó idő beköszöntével a látványosság rengeteg látogatót vonz a védett területre.

Etzl Edgár

Fotós: Máthé Daniella

A másképpen tavaszhírnöknek is hívott apró növény virágzása már elindult a csáfordjánosfai Tőzikés-erdőben. A Tőzike Tanösvény mintegy négy kilométer hosszú, az útvonal az ártéri területek legszebb, természeti értékekben legváltozatosabb részleteit mutatja be.

Turisztikai célpont

– Még egy-két hét és az egész erdőt beborítja a pompázatos tőzikepaplan – mondta Németh Albert, Csáfordjánosfa polgármestere. A faluban már négy éve hagyomány, hogy a nőnaphoz legközelebb eső vasárnapon kézművesvásárral és ingyenes programokkal, sétakocsikázással várják a látogatókat a tőzikés közelében. Idén március 7-én tartották volna a rendezvényt, de sajnos a járvány miatt elmarad. Ilyenkor akár két-háromezer ember is idelátogat megcsodálni a természet gyönyörű alkotását. – Van, aki olyan messziről érkezik, hogy szállást is keres a környéken. Örülünk, hogy minden évben sokan érdeklődnek a természeti kincsünk iránt, de nem szeretnénk nagyszabású fesztivállá alakítani az eseményt, annak örülnénk, ha megmaradna a nyugodt hangulata – magyarázta a polgármester.

Az ösvényen szabad járni

Évekkel ezelőtt a csáfordjánosfai Tőzikés-erdőben komoly taposási kár keletkezett. Az ártéri erdőben a gyalogúton gyakran állt a víz, a látogatók a sarat kikerülve pedig sok növényt tapostak le. A tőzikés megvédése érdekében gyalogosösvényt jelöltek ki, amiről nem szabad letérni. Aki mégis így tesz, az akár ötvenezer forintos büntetésre is számíthat. Nemcsak emiatt érdemes a kijelölt csapáson maradni, hanem azért is, mert az erdő belsejében veszélyt jelentenek a kidőlt fák. Ez egy védett, őspark jellegű terület, ahol a korhadófélben lévő fák rengeteg rovar- és gombafajnak adnak élőhelyet. A túrázóknak ajánlott a gumicsizma vagy vízálló cipő viselése.

Névtáblák a fákon

Az erdő mai, szinte teljesen természetes állapotában való megtartása a múlt század elején Sopron vármegye főispánjaként tevékenykedő vitéz dr. Simon Elemér nevéhez kötődik. A figyelmes kirándulók néhány idős, 250–300 éves kocsányos tölgyön kis névtáblákat is felfedezhetnek. Az Ödön-fa, Atala-fa, Tibor-fa és Csilla-fa mind a Simon család egy-egy tagjának nevét viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában