Digitális nomádként él

2021.01.11. 14:00

Szereti Sopront, ezért váltana kétlaki életre

Digitális nomádként él az erdélyi Kézdivásárhelyről származó Weisz István, aki amerikai és nyugat-európai cégeknek dolgozik grafikusként és webdizájnerként. Munkájához csak laptopra és telefonra van szüksége, így életmódja megengedi, hogy utazzon, miközben dolgozik.

Etzl Edgár

Weisz István az egyik tenerifei kirándulásán. Háttérben a tengerpart, a Playa Las Teresitas.

Fotó: Weisz István

Weisz István egyik európai útja során érintette Sopront, amely annyira megtetszett neki, hogy 2011-ben ideköltözött. Lenyűgözte a vendégszeretet.

– Polgári városban szerettem volna élni. Olyan helyet kerestem, ahol örömet okoz, ha végigsétálok az utcán. Mikor ideköltöztem, teljesen lenyűgözött szomszédaim vendégszeretete – mondta.

Nem csak ő kapott segítséget a beilleszkedésben, ő is tett másokért. A szomszéd családnak hosszú évek műanyagkupak-gyűjtéséből és egyéb adományokból éppen akkoriban gyűlt össze a pénz az amerikai őssejtkezelésre, amelytől mozgássérült kislányuk talpra állását remélték.

Csak a ruhákkal volt baj

– Az édesanya nem beszélt angolul, ezért elkísértem őket Amerikába. Talán másfél hónapot töltöttünk ott, de az utolsó pár hétben azon kaptam magam, hogy Sopronról készült fotókat nézegetek – mesélte István, aki úgy érezte, végre olyan helyen él, ahol csak fültől fülig érő mosollyal tud végigmenni a belvároson. Valami mégis hiányzott.

– Jól éreztem magam Sopronban, csak azt nem szerettem, hogy télen ott is „magamra kell borítani a ruhásszekrényt”, hogy ne fázzak – magyarázta István, miért keresett végül új lakhelyet. Olyat, ami melegebb éghajlaton, tengerpart közelében van, és – hogy a letelepedéssel ne legyen probléma – uniós ország. A választása Tenerifére esett, amely a Kanári-szigetek része és Spanyolországhoz tartozik. A szigetre 2017-ben költözött, jelenleg is ott bérel lakást.

Nyitott ablak

– Nagyon szeretem, hogy éjjel-nappal jó idő van és mindig nyitott ablaknál alhatok. Amióta itt vagyok, csak egyszer, egy februárban fordult elő, hogy hideg lett: be akartam csukni az ablakot, de mivel azt érkezésem óta mindig nyitva tartottam, nem is tudtam, hogyan kell. Mire sikerült, ismét jó idő lett, és nyithattam ki újra – mesélte nevetve István, aki szívesen túrázik a vulkáni eredetű szigeten, és gyakran jár le az óceánpartra kikapcsolódni.

Visszavágyik Sopronba

Sopronon azonban nehéz túlesni, István a mai napig visszavágyik a leghűségesebb városba. Amint lehetséges, szeretne kétlaki életmódra váltani: nyáron és ősszel Sopronban, télen és tavasszal pedig Tenerifén élne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában