Betekinthettünk a kulisszák mögé

2021.01.13. 14:59

Filmstúdióvá változott a győri Olimpiai Sportpark – Fotók

A Győri Nemzeti Színház Egressy Zoltán Kék kék kék című tragikomédiájából készít filmet.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Gőzerővel folynak a munkák a győri Olimpiai Sportparkban december 27 óta. A Győri Nemzeti Színház színészei, munkatársai és számos filmes szakember dolgozik nap mint nap az épület falain belül. Egressy Zoltán Kék, kék, kék című tragikomédiájának képsorait forgatják hatalmas díszletekben. Épp egy éjszakai jelentbe csöppentünk be szerdán délelőtt. A hatalmas cirkuszi sátor mellett több lakókocsi ölelésében Szina Kinga és Posonyi Takács László színészek jelenetét vették a filmes kamerák.

 

A Nemzeti Filmintézet 16 színházi társulat és filmesek összefogásával online streamelt daraboknak és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg gyártási támogatást. Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülhetnek izgalmas, „crossover” művek.

Korábban sosem látott pályázati lehetőséget kínált ezzel a Nemzeti Filmintézet (NFI) a színházak támogatására a filmgyártók bevonásával. Az új pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.

A Győri Nemzeti Színház Egressy Zoltán Kék kék kék című tragikomédiájából készít filmet. A történet szerint a széteső, nem túl acélos minőségű Filadelfia Vándorcirkusz vissza nem térő lehetőség előtt áll: csatlakozhat a World Circus európai tagozatához. Ehhez mindössze egy elfogadható színvonalú előadást kell produkálnia, csakhogy a családi vállalkozás tagjai között súlyos ellentétek feszülnek.

A darabot 2010. áprilisában mutatta be a Győri Nemzeti Színház társulata az akkori Bartók Béla Művelődési Központban, Forgács Péter rendezésében. A vászonra készült darabot Szűcs Gábor rendezi, a film producere Nagy Endre.

A 70 perces tévéjáték szereposztása átalakult a tíz év alatt. Filt Forgács Péter, Terát Agócs Judit játssza, Eperke szerepében Dunai Csengét láthatjuk, Cacala bőrébe Szina Kinga, Prézlijébe Posonyi Takács László bújik, Indigót Fehér Ákos, Totót Ungvári István alakítja, Tantusz szerepét Bene Ildikó, Bittnert Molnár Erik játssza.

A forgatásról a Kisalföld csütörtöki számában olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában