Karácsonykor nyitva a templom

2020.12.23. 10:09

Újabb fontos állomásához érkezett a győri bencés templom felújítása – Fotók, videó

A közelmúltban az oltárkép visszahelyezésével befejeződött a Patrona Militum oldalkápolna felújítása is a győri Szent Ignác Bencés Templomban. Ennek apropóján Sárai-Szabó Kelemen perjellel, a templom igazgatójával idéztük fel az immár négy éve zajló munkálatok jelentősebb állomásait, aki arról is beszámolt, hogy milyen rend szerint várják a híveket a karácsonyi istentiszteletekre.

Sperling Krisztina

A Szent Ignác Bencés Templom felújításáról beszélt Sárai Szabó Kelemen atya a templom igazgatója,

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A Patrona Militum oltárának történetéről és felújításáról Kovács Renátó Patrik projektvezető és Győri Lajos festő-restaurátor művész beszél:

Eddig még soha nem történt ekkora volumenű felújítás

Sárai-Szabó Kelemen elmondta, hogy nem is emlékeznek rá, hogy mikor történt utoljára ilyen mértékű felújítás a házban. A felújítás ötlete már rég megszületett – mesélte. Mint fogalmazott, egy ekkora házban mindig van mit javítani, de átfogó rekonstrukcióra korábban nem volt lehetőségük.

Felidézte, hogy a jelenlegi munkálatok 2016 óta zajlanak, ekkor ítélt meg Magyarország kormánya 2 milliárd forintos támogatást a templom és a rendház rekonstrukciós munkáira. Ezek a templomban 2000-ben megkezdett felújítások befejező munkálatai. Akkor a főhajót és a főoltárt újították fel. Az elmúlt négy évben pedig szigetelték a falakat, megújult a hangosítási, a riasztó-, a kamera- és a tűzjelző rendszer, illetve a világítás is, emellett padlófűtést kapott a templom sekrestyéje és a szentély része. A helyükre kerültek a megújult 18. századi padok is.

A rendházban – amelyet folyamatosan használnak a diákok – ez év áprilisában tudták elkezdeni a munkálatokat. Kicserélték a teljes gépészetet, felújították a felső szinten található kollégium és a középső szinten elhelyezkedő szerzetesi lakhelyek vizesblokkjait, valamint a folyosók ablakait is. A koronavírus-járvány negatív hatásait – azt, hogy ki kellett üríteniük a kollégiumot – így tudták az előnyükre fordítani. Ennek a kényszerszünetnek köszönhető, hogy már nyáron be tudták fejezni itt a munkákat és szeptember 1-jén birtokba tudták venni a diákok az elkészült épületet. A rendház fogadóterét idén nyáron adták át. Az új kialakításban egyesül a Bencés kolostori termékek boltja és a rendház eddigi portája. Jelenleg pedig a patika felújítása zajlik.

Több száz éve nem látott freskók

Tavaly októberben avatták fel a rendház ebédlőjét. Az ebédlő mennyezetét sikerült eredeti formájában visszaállítani, az oldalfalak esetében sajnos egy évnyi feltáró munka után kiderült, hogy nem tudják megmenteni az azokat díszítő freskókat, így oda új, de barokk hangulatú festmények készültek. Az 1640-es években épült épületszárnyban az 1840-es években keletkezett freskók és a még a 17. században készült díszítések is ismét láthatók.

“Nem is számítottunk rá, hogy az egykor fehér falakkal körülvett terem ennyire impozáns lesz a felújítás után. Messze felülmúlta a várakozásainkat” – mondta Sárai-Szabó Kelemen.

 

A mellékoltárokat és oldalkápolnákat az elmúlt több száz évben csak részlegesen restaurálták, javítgatták. A mostani felújítás során, az oldalkápolnák szinte mindegyikében bukkantak elő olyan falfestmények, amelyekről nem is volt tudomásuk, mert azokat valamikor a múltban lefestették – mesélte Sárai-Szabó Tamás Kelemen. Ezek szinte mindegyikét sikerült az eredeti 17. századi formájukban, hitelesen restaurálni, már csak két kápolnában folynak munkák. Folyamatban van továbbá a karzati orgona építése, amelyet az eredeti barokk hangversenyorgona alapján készítenek el.

“Mindannyiunk örömére szolgál, hogy ismét nagyjából olyannak láthatjuk a kápolnákat, mint amikor elkészült a templom – mondta.

Nyitva lesz a templom karácsonykor

Az Operatív Törzs hétfői bejelentése alapján a szokásos ünnepi miserend szerint tarthatják meg az ünnepi liturgiákat. December 24-én lesz éjféli mise, karácsony napjain pedig délelőtt nyolckor és fél tízkor valamint este hat órakor kezdődnek majd az ünnepi istentiszteletek, de ezen kívül is nyitva van a templom.

Együtt ünnepelnek a szerzetesek

A rendházban élő 15 fős szerzetes közösség családként ünnepel. A karácsonyfát és a betlehemet december 24-én állítják fel. A legfiatalabb szerzetes joga, hogy meggyújtsa a karácsonyfán a gyertyákat, csillagszórókat, miközben karácsonyi dalokat énekelnek, majd megajándékozzák egymást. A szerzetesek a napirendjük szerint is közösen étkeznek, karácsonykor sincs ez másként, de ilyenkor ők is megadják az ünnepi asztal hangulatát. Meghitt hangulatban, gyertyafény mellett ülik körül az asztalt. Mint a világban ilyenkor valószínűleg minden keresztény családnál, náluk is különleges menü készül, amelynek a fő fogása természetesen egy halétel – mesélte Sárai-Szabó Kelemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában