Karácsonyi sütés

2020.12.20. 18:00

Megkérdeztük, hogy mi a tökéletes bejgli titka – Videó

A karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke a bejgli. Legyen hagyományosan mákkal vagy dióval töltve, esetleg gesztenyés mindenki szívesen kínálja. Sütésétől azonban sokan tartanak.

kisalfold.hu

binary comment

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cseh Róbert

Kezdő háziasszonyok sokszor tartanak attól, hogy a sütemény kireped, kifolyik belőle a töltelék, vagy nem lesz szépen csillogó a felszíne. Ezért legtöbben félnek is nekiállni az elkészítésének. Azért, hogy nekik is kedvet csináljunk a sütéshez, Patyi Árpádot, az Erika Pékség és Cukrászda üzemvezetőjét kérdeztük meg, hogy mi a tökéletes bejgli titka.

Patyi Árpád lépésről lépésre elmondta az elkészítés fázisait, kiemelve azokat a momentumokat, amelyekre különösen figyelni kell, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

  • A töltelék elkészítésével kell kezdeni. Miután kimértük az alapanyagokat – olajos magvakat, morzsát – fűszerekkel, ízesítő anyagokkal tejben felfőzzük a tölteléket. Arra kell nagyon odafigyelni, hogy ne főzzük sokáig. Állaga ne legyen se túl száraz, se túl folyós. Ha elkészült, ki kell hűteni.
  • A tészta készítésnél a folyadék adagolására kell nagyon figyelni. A tésztának gyúrás közben ruganyosnak, selymes tapintásúnak kell lennie. Nyújtás előtt hűtőben kell pihentetni a tésztát.
  • Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket a tésztalapon, aminek a széleit jobb üresen hagyni, így tudjuk majd tökéletesen feltekerni. A két rövidebb oldalon néhány centiméterre ráhajtjuk a lapot a töltelékre, és csak ez után tekerjük szorosan rúddá. Így biztosan nem fog kifolyni a töltelék.
  • Hogy a sütemény megkapja a jellegzetes mintáját és fényét, miután tepsire helyeztük, kenjük meg tojássárgájával a bejgli felületét. Amikor ez megszáradt, akkor pedig tojásfehérjével kenjük meg azt. Sütés előtt oldalát szurkáljuk meg, hogy ezeken a lyukakon keresztül tudjon távozni a gőz a sütemény belsejéből, és ne repessze szét a tésztát.
  • Sütésnél nagyon kell figyelni a hőfokra. Nagyon lényeges, hogy nem szabad magas hőfokon sütni, mert akkor a tészta kirepedhet. A sütést 190 celsius körüli hőfokon kell elkezdeni, majd félidőben ezt vissza kell venni 150-160 fokra. A sütemény 25-30 perc alatt sül meg. Amikor elkészült, a sütőlemezen kell hagyni kihűlni.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában