Online pásztorjáték az ajándék

2020.12.25. 15:25

Előadás helyett videón rögzítették idén a betlehemest a mosonmagyaróvári Piarista iskola diákjai

Idén nem kopogtattak be hozzánk a három királyok, pásztorok, elmaradtak a karácsonyt váró pásztorjátékok. A mosonmagyaróvári Piarista Általános Iskola ötödikesei minden évben élő betlehemes játékkal léptek fel a nagytemplomban. A korona vírus járvány miatt nem adódhatott meg számukra ez az élmény, de a színdarab nem maradhatott el. A közös produkciót videó formájában rögzítették.

Ollári Gergely

20201221 Mosonmagyaróvár A Betlehemi műsort a Mosonmagyaróvári Piarista iskola diákjai adták elő, Tóth Ágnes ötödikes tanuló játszotta az egyik főszerepet, ő Máriát alakította. Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Nem kopogtattak ajtónkon a pásztorok, a háromkirályok, nem örülhettünk az élő betlehemes játéknak. A mosonmagyaróvári piarista általános iskola ötödikesei minden évben előadták műsorukat a templomban, idén azonban erre nem volt lehetőségük. Az elő­adást videó formájában rögzítették. Ők ezzel a felvétellel tudnak kedveskedni családtagjaiknak karácsonykor.A felvételen a diákok betlehemes játékából a pásztorok.

Az ötödik évfolyam minden évben készül betlehemi műsorral. Mivel a gyermekek nagy örömmel szerepelnek a darabban, nem fosztották meg őket az élménytől.

Mindenki a számítógépén tekintheti meg

–Minden évben szerepelni szoktak diákjaink a nagytemplomban, ahol ünnepi szentmise keretében betlehemi játékot adnak elő. A vírus miatt ez nem valósulhatott meg, ezért online műsorra készültek. Az iskola tanulói, és szüleik a darabot, otthon, saját számítógépjeiken tekinthetik meg –mondta el Zsódi Viktor szerzetes, a helyi piarista gimnázium igazgatója.

Az iskola pedagógusai, Erdősné Benke Éva, Rujder-Horváth Lívia, és Winkler Krisztina tanították be a gyermekeknek a darabot, mely tipikus, helyi, szigetközi elemeket is tartalmaz, és a helyi közösséghez kapcsolódik.

A mosonmagyaróvári Piarista Általános Iskola ötödikesei minden évben élő betlehemes játékkal léptek fel a nagytemplomban. Idén a darabot online videóban tekinthetik meg szüleik, és a nagyközönség.

Hiányzik a nagytemplomi fellépés

–A darab három 5. évfolyamos osztály közreműködésével készült. Volt aki verselésben, volt aki Mária szálláskereső jelenetében, a többiek pedig a pásztor-játék részletében szerepeltek. Közös próbák nem voltak, a jeleneteket külön gyakoroltuk. Végül egy olvasó, és főpróba után készült el a videó felvétel rögzítése –fogalmazott Erdősné Benke Éva felkészítő tanár a darab elkészülésének hátteréről.

A tíz-tizenegy éves gyermekeknek furcsa volt, hogy szüleik csak online tekinthetik meg majd az előadást, és sajnálják, hogy a nagytemplomi fellépésük a koronavírus járvány miatt elmarad. Az előző években az iskola kápolnájában a város óvodásainak is előadták a betlehemest, ahol meg is ajándékozták a kisebbeket.

–Beszéltünk a gyerekekkel a pásztorjátékok eredetéről, mikor a betlehemesek házról-házra jártak, kopogtattak be az ajtókon, és adták elő játékukat. A mi közös darabunk annyiban modern, hogy helyet kapott benne néhány karácsonyi vers, és egy-két gitáros ének is, melyekkel a 8. évfolyamos diákok segítették előadásunkat. A kialakult vírus helyzet miatt nem volt egyszerű a felkészülés és a közös produkció megszervezése, de a gyermekek nagy örömmel, és fegyelmezetten vettek részt benne. Ezzel az online felvétellel kicsit kedveskedni is tudnak szüleiknek karácsony ünnepén -tudtuk meg Erdősné Benke Évától.

Tóth Ágnes játszotta a betlehemes játékban Szűz Máriát.

Elmaradt a közös karácsonyozás

A betlehemi műsorban Tóth Ágnes ötödikes tanuló játszotta az egyik főszerepet, ő Szűz Máriát alakította.

–Az osztálytársaimmal beszéltük, hogy nagyon szomorúak vagyunk amiatt, hogy nem léphetünk fel műsorunkkal a templomban. A korábbi években mindig ott adtuk elő a betlehemes játékot, és az előadás után volt egy közös ajándékozás is, melyen együtt karácsonyozhattunk. Nagy élmény volt Máriát játszani, köszönöm hogy a felkészítő tanárok nekem adták a szerepét –mondta el lapunknak Tóth Ágnes, édesanyja társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában