házi kedvencek

2020.12.23. 08:00

Állatorvosmentes ünnepeket! Veszélyekről gazdiknak: fenyőtüske, tápoldat, üveggömb és csokoládé – vicces videók

A házi kedvencek semmit nem szeretnének jobban, mint ép bőrrel megúszni a karácsonyt. Az állatvédőr tanácsai a nyugodt, állatorvosmentes ünnepekhez a fadíszítéstől a mazsolás kuglófig.

D. Pusztai Andrea

Virág Anikó, az Országos Állatvédőrség Győr-Moson-Sopron megyei koordinátora a Kisalföld kérésére csokorba szedte, milyen veszélyeket rejt a készülődés, a dekoráció és az ünnepi menü a kutyák, cicák számára. Egy kis segítség a gazdiknak, mire figyeljenek.

Kísértő csillogás

A karácsonyfa és az ünnepi dekorációk kockázatos kísértések, amelyek játékra csábítják a háziállatokat, sőt, kedvük támadhat meg is kóstolni. Ha valódi fát vásárolunk, ne adjunk adalékanyagokat a vízhez, kivéve, ha az kifejezetten biztonságos kedvenceink számára. A tápoldatos állóvíz különösen mérgező lehet. Ha van egy ügyes cica, aki mindenhova felmászik, akkor próbáljuk meg a karácsonyfát a sarokba helyezni, így kisebb eséllyel borul fel. A törött díszek sérüléseket okozhatnak, lenyelve pedig elzárhatják a beleket. Helyezzük a törékeny darabokat a fa tetejére. A lehullott fenyőtüskéket gyakran söpörjük össze, mert ha állataink lenyelik, irritálhatják a gyomrukat, sőt, fel is sérthetik.Tartsuk kedvenceinket felügyelet alatt, nehogy megrágcsálják az ünnepi izzósort vagy a zsinórokat. Helyezzük el nem érhető magasságba, használjunk földelt hosszabbítót. A gyertyákat csak biztonságos távolságban gyújtsuk meg, és még véletlenül se felejtsük égve, ha elmegyünk otthonról.

Óvatosan a növényekkel!

Az elmaradhatatlan ünnepi növények, amilyen például az amarillisz, a fagyöngy, a balzsam, a cédrus, a mikulásvirág vagy a magyal kivétel nélkül veszélyesek és mérgezőek a háziállatok számára. Ha úgy gondoljuk, hogy a legnagyobb óvatosság ellenére is ettek belőle, azonnal hívjuk az állatorvost. A gyors cselekvés életmentő lehet.

Mérgező nyalánkságok

Ünnepek idején hajlamosak vagyunk a kényeztetésre, a desszert azonban nem mindig nyalánkság az állatok számára. A csokoládé például alkotó­eleme, a teobromin miatt ártalmas. Az emberi szervezet könnyen megemészti, de a kutyák sokkal lassabban dolgozzák fel. A szervezetben így felgyülemlő mennyiség már méregként hat. A xilitol mesterséges édesítőszer, amelyet általában cukormentes pékárukban használnak. A négylábúak számára ez akár halálos is lehet. Az élesztő, a tészta fájdalmas gázképződést, veszélyes puffadást vált ki.Ne etessük csonttal! A főtt csontok szilánkokra törhetnek, és átvághatják, megsérthetik az emésztőrendszert. A mazsola és a szőlő akut veseelégtelenséget okozhat. A tünetek az étkezéstől számított 24 órán belül jelentkezhetnek, beleértve a hányást, a hasmenést és a letargiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában