A pszichoterapeuta tanácsai

2020.11.07. 08:42

Koronavírus és szorongás: így éljük túl a második hullámot

Sokan aggódnak, félnek a vírus miatt, ami azért veszélyes, mert ez az érzés az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

D. Pusztai Andrea

Fotó: Illusztráció/pixabay.com

  • Törekedjünk arra, hogy csökkentsük a szorongásainkat, merjünk beszélni az érzéseinkről, a félelmeinkről.
  • Koncentráljunk arra, hogyan tudunk most hatékonyak lenni, védekezni, minél nagyobb biztonságot teremteni magunknak és a családunknak.
  • Fogadjuk el és viseljük el a nehézségeket, ahogy eleink tették az idők során.
  • Minden családban vannak háborús, lágerbe hurcolt áldozatok, adjon hitet és erőt az ő kitartásuk. Itt az ideje, hogy tanuljunk abból, ők hogyan küzdöttek meg a kilátástalan helyzetekkel.
  •  

    Fotó: Illusztráció/pixabay.com

    – Az elmúlt hetekben több új páciens jelentkezett szakembernél szorongásos panaszokkal, mint tavaly ugyanekkor. Sokan aggódnak, félnek a vírus miatt, ami azért veszélyes, mert ez az érzés az immunrendszer gyengüléséhez vezet – mondta a Kisalföldnek L. Stipkovits Erika szakpszichológus, pszichoterapeuta, a győri Személyiségfejlesztő Akadémia alapító igazgatója.

    Beszélgetésünk témája a második hullám, ami egészen másképp viseli meg mentális egészségünket, mint az első tavasszal

    – Azt vettük észre a kollégáimmal, hogy egyre többen fordulnak hozzánk egzisztenciális félelmeikkel. Az embereket nemcsak az foglalkoztatja, hogy fognak megélni, hanem hogy életben maradnak-e egyáltalán. Sokan keresnek meg kistelepülésekről azért, mert amint karanténba kerültek és kirakták a házuk kapujára a piros cédulát, a közösség megbélyegezte őket, a gyermekeiket kiközösítették a társaik. Ez a fajta transzgenerációs szégyen a nagyvárosokban nem érzékelhető. Problémaként látom, hogy kettészakadt az ország, sokan szkeptikusak a járványt illetően és nem megnyugtató arról sem hallani, hogy az orvosok, akiknek mindig is felértékelt szerepük volt társadalmunkban, most sok esetben tétováznak. S míg tavasszal esténként közösen tapsoltunk az egészségügyi dolgozóknak, most teherbírásuk határához érve őket is egzisztenciális bizonytalanság gyötri.

    Az életközepi válságban felmerülő kérdéseket – mi értelme van az életnek, mi az igazán fontos, hogyan kellene élni – egyre több fiatal teszi fel. Az iskolák, a határok lezárása vagy nyitvatartása pedig az érettebb személyiségeket is elbizonytalanítja.

    Kezdjük elveszíteni azt az ősbiztonságot, amire személyiségfejlődésünk hajnalán, valamikor a csecsemőkorban teszünk szert és azt erősíti bennünk, hogy bármilyen helyzetbe kerülünk, akár a lapátunkat veszik el a homokozóban, akár a párunk hagy el, tudjuk, hogy magunkban bízhatunk, bármi jön, megküzdünk vele. Ez a kapaszkodó egyre gyengül, részben a vírushelyzet miatt, részben pedig azért, mert sok minden nem egyértelmű. A fogyasztói társadalomban megszoktuk, hogy minden gombnyomásra működik, és nehezünkre esik, hogy most ki kell várni. Hogy mi lesz holnap, mikor tetőzik a járvány, hogyan folytathatjuk az életünket.

    Nem véletlen, hogy azt mondjuk: a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalan. Egyszerűen így működünk. Tavasszal tudtuk, hogy otthon kell maradnunk és nagyjából sejthető volt az is, hogy mikor ér véget a karantén. Most nem tudjuk, mire számítsunk. Mindez frusztrációt okoz, a feszültség pedig bennünk reked, mert nem tudjuk kiadni, kibeszélni magunkból. Az agresszió egyre nő, az emberek veszekednek a buszon, a boltban, mert a másik közel állt hozzá, vagy lehúzta az orra alá a maszkját. Ez az érzés azért veszélyes, mert az agresszió az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában